Bröststympning ska skydda mot våldtäkt

Våldtäktstalen skjuter i höjden i Kamerun och de som utsätts blir allt yngre. Men i ett samhälle där förövarna går fria faller ansvaret på offret, och nu sprider sig en ny form av könsstympning. ”Vi gör det för att skydda våra flickor”, säger Azoche Veronica som har bränt sönder flera flickors bröst.

Jacob Zocherman
Publicerad
Annons

MUYUKA Eftermiddagssolen sänker sig över Muyuka i västra Kamerun, en liten stad vid foten av vulkanen Mount Cameroon. Luften är fuktig och fattig på syre. I ett skjul i bebyggelsens utkant har tolvåriga Janet Asog tvingats ta av sig kläderna. Hon står där med bar överkropp inför den gamla kvinnan som rör i elden, medan människor skrattar och ropar åt varandra ute på gatan.

Det hade kunnat vara vilken dag som helst, men för Janet kommer livet aldrig mer att bli sig likt. Hon stirrar med bultande hjärta på stenen som fräser på glöden, ser på den vita röken som väller fram från undersidan. I magen har paniken redan slagit rot, hon vet vad som väntar. När kvinnan så tar upp stenen och trycker den mot Janets bröst har hon inte makt att göra något annat att än att skrika. Högt, av smärta och förtvivlan, sedan förlorar hon greppet om tiden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons