Färsk turkisk vinnare i kräfttest
Färska kräftor från Turkiet blev årets vinnare när SvD:s testpanel smakade sig igenom livsmedelsbutikernas växande utbud. Den allra dyraste färska svenska kräftan fick se sig slagen av flera frysta lågprisalternativ.
KRÄFTTEST
”Är det bra smör är det ofta bra kvalitet på hela kräftan”. Konstaterar Fredrik Eriksson
SvD:s kunniga panel är enig om att den perfekta kräftan har spänstigt kött med harmonisk smak av både sött och salt. Den får inte ha mjäkiga klor och skalet bör varken vara illande rött eller för mjukt. Framför allt kommer dillsmaken att bli avgörande när tolv kräftor nu ska upp till bevis.
Kocken Fredrik Eriksson greppar snabbt testets första kräfta, en engelsk nykomling som fått högt betyg i andra tester. Utseende, skal, smak och konsistens besiktigas noggrant.
– En bra start. Gott och helt okej, konstaterar han innan nästa kräfta landar på tallriken.
Testet tar fart och under den närmaste timmen liknas skaldjurens smak vid både trä, parfym och dy. Men panelen brister även ut i förtjusta utrop om snygga klor, fast konsistens och fin eftersmak.
Och betydelsen av det ljudliga slurpandet runt bordet får inte underskattas, menar panelen.
– Spadet kan vara helt avgörande. Men man kan ju även göra eget spad till de köpta kräftorna, säger Monika Ahlberg, kokboksförfattare.
Inte heller kräftsmöret försummas i smakanalysen.
– Är det bra smör är det ofta bra kvalitet på hela kräftan, konstaterar Fredrik Eriksson.
Utbudet av kräftor i butikerna blir allt mer varierat. Trenden med svenska signalkräftor håller i sig och varje år säljs uppemot 1 500 ton svenska kräftor. Mängden närmar sig nu antalet importerade. Hur tillgången på svenska kräftor blir i år är oklart.
– Det är för tidigt att säga något om. Det har exempelvis varit låga fångster i Vättern, men det kan bero på att många kräftor ömsar skinn under den här perioden och då gömmer de sig, säger fiskeribiologen och kräftexperten Björn Tengelin.
I år kan kräftbristen i Kina ha dragit upp priserna något i butikerna, men skillnaden mellan de importerade och de dyraste svenska är fortfarande stor. Ett kilopris på 400 kronor är inte ovanligt bland matkedjorna.
– Vi brukar skämtsamt glädja oss åt att stockholmare får betala mer för svenska kräftor. Ska man ha en rejäl fest kan det löna sig att åka till Östergötland och handla, säger Björn Tengelin.
I SvD:s test är inte den dyraste svenska kräftan bäst och ingen når upp till högsta betyg. Däremot hamnar en turkisk färsk kräfta överst på prispallen.
– Den var den bästa, riktigt god med härlig smak av krondill, tycker Monika Ahlberg.
Den matglada panelen är övertygad om att kräftskivan som tradition är här för att stanna. Däremot kommer de röda augustifavoriterna troligen aldrig att krypa in på restaurangmenyerna.
– Kräftor är en egen genre och kan inte mäta sig med andra skaldjur. Du ser inte en kräfta på en skaldjursplatå, det känns lite för mycket insjö. Kräftor handlar mer om fest och bra stämning än god mat. Och den speciella atmosfären är svår att skapa på en restaurang, säger Danyel Couet, kock och restaurangägare i Stockholm.
SvD:s kräfttest 2011
Färska turkiska jumbo
Ullmo, 199 kr/kg
Lite mindre snygg kräfta, men med fin smak av krondill. Högt betyg för både kött och spad. Möjligen lite tråkig i skalet och för lösa klor.
Bäst i testet.
Betyg: 5
Smålandskräftan
Färska, svenska
Pris: 299 kr/kg
Ljus kräfta med fin smak med bra skal. Bra sälta och storlek. Fin dillsmak och bra konsistens.
Betyg: 4
Engelska signalkräftor
Smålandskräftan, färska
Pris: 149 kr/kg
God smak, men köttet kunde vara lite fastare. Rund sötma och bra sälta. En helt okej kräfta.
Betyg: 4
Kinesiska stora vildfångade kräftor
Pandalus, frysta
Pris 95 kr/kg
Nästan overkligt röd kräfta, men inte så tokig i smaken och har bra konsistens. God sälta. Helt okej för den här typen av kräfta.
Betyg: 3
Jumbokräftor
Ica, frysta från Kina
Pris: 103 kr/kg
Liten röd kräfta med bra balans mellan sötma och sälta. Minus för kräftsmöret som inte smakar gott. Kräftorna i paketet har ojämn kvalitet.
Betyg: 3
Turkiska kräftor, jumbo
Lobster, frysta
179 kr/kg
En intetsägande kräfta. Ganska vek i smaken, men bra konsistens. För lite mat under det mjuka skalet. Känns som den är dåligt infryst.
Betyg: 2
Jumbokräftor
Ullmo, frysta från Kaukasus
Pris: 129 kr/kg
Smaklös, tråkig och känns snabbtinad. Torr och lös i köttet. Lätt att riva sig på det knottriga skalet. En okej kräfta, men inte mer.
Betyg: 2
Kräftkungen special
Pandalus, frysta från Kina
Pris: 129.90 kr/kg
Hu! Nästan lite parfymsmak. Typisk importkräfta utan krondillsmak. Hög sälta. Smaklös, men en snygg rackare.
Betyg: 2
Svenska signalkräftor
ABC Food, färska svenska
Pris: 399 kr/kg
Vacker kräfta med stora fina klor. Dyig, nästan konstig smak. Dålig sälta. Mycket saft men köttet i kräftstjärten löstes nästan upp.
Betyg: 2
Extra stora
Pandalus, frysta från Turkiet
199 kr/kg
Väldigt lös i skalet och det ger alltid tråkiga vibbar. Att den är jättestor känns inte som ett plus. Sötma saknas helt, smakar bara salt. Lös i köttet och utan dillsmak. Trist.
Betyg: 2
12 kräftor, Kina
Pris: 39.95 kr/500 gr
Svart och hårig kräfta som inte inbjuder till sörpling. Smakar inte mycket. Smöret får inte heller godkänt. Tråkig med viss eftersmak av dy.
Betyg: 2
Spanska kräftor
Lobster, frysta
Pris: 89 kr/kg
Liten röd snygging men sladdrig konsistens. Lätt dysmak och vattnig. Smakar burkkräfta. Tråkig!
Betyg: 1
Panelen
Monika Ahlberg, tv-kock och kokbokförfattare
Danyel Couet, kock och delägare till F12-guppen bland annat F12, Grill, Kungsholmen och Villa Godthem ingår.
Liselott Forslin, SvD-medarbetare och kokboksförfattare
Fredrik Eriksson: kock, kokboksförfattare och krögare på Långbro Värdshus.
Vad kan du om kräftan?quiz.svd.seCharlotte Delaryd