ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Färsk turkisk vinnare i kräfttest

Färska kräftor från Turkiet blev årets vinnare när SvD:s testpanel smakade sig igenom livsmedelsbutikernas växande utbud. Den allra dyraste färska svenska kräftan fick se sig slagen av flera frysta lågprisalternativ.

Charlotte Delaryd
Publicerad
Annons
Kräfttest med panelen Fredrik Eriksson, Monika Ahlberg (t.v), Liselotte Forslin. Foto: KARIN NILSSON
SvD:s kunniga panel är enig om att den perfekta kräftan har spänstigt kött med harmonisk smak av både sött och salt. Foto: KARIN NILSSON
”Spadet kan vara helt avgörande. Men man kan ju även göra eget spad till de köpta kräftorna”, säger Monika Ahlberg, kokboksförfattare, här bredvid Daniel Coute. Foto: KARIN NILSSON
I panelen Liselotte Forslin, kokboksförfattare och en av SvD Kökets mest återkommande matkreatörer. Foto: KARIN NILSSON
Annons
Annons

KRÄFTTEST

”Är det bra smör är det ofta bra kvalitet på hela kräftan”. Konstaterar Fredrik Eriksson

SvD:s kunniga panel är enig om att den perfekta kräftan har spänstigt kött med harmonisk smak av både sött och salt. Den får inte ha mjäkiga klor och ­skalet bör varken vara illande rött ­eller för mjukt. Framför allt kommer dillsmaken att bli avgörande när tolv kräftor nu ska upp till bevis.

Kocken Fredrik Eriksson greppar snabbt testets första kräfta, en engelsk nykomling som fått högt betyg i andra tester. Utseende, skal, smak och konsistens besiktigas noggrant.

– En bra start. Gott och helt okej, konstaterar han innan nästa kräfta landar på tallriken.

Testet tar fart och under den närmaste timmen liknas skaldjurens smak vid både trä, parfym och dy. Men panelen brister även ut i förtjusta utrop om snygga klor, fast konsistens och fin ­eftersmak.

Och betydelsen av det ljudliga slurpandet runt bordet får inte underskattas, menar panelen.

– Spadet kan vara helt avgörande. Men man kan ju även göra eget spad till de köpta kräftorna, säger Monika Ahlberg, kokboksförfattare.

Inte heller kräftsmöret försummas i smakanalysen.

– Är det bra smör är det ofta bra kvalitet på hela kräftan, konstaterar Fredrik Eriksson.

Utbudet av kräftor i butikerna blir allt mer varierat. Trenden med svenska signalkräftor håller i sig och varje år säljs uppemot 1 500 ton svenska kräftor. Mängden närmar sig nu antalet importerade. Hur tillgången på svenska kräftor blir i år är oklart.

– Det är för tidigt att säga något om. Det har exempelvis varit låga fångster i Vättern, men det kan bero på att många kräftor ömsar skinn under den här perioden och då gömmer de sig, säger fiskeri­biologen och kräftexperten Björn Tengelin.

Annons
Annons

I år kan kräftbristen i Kina ha dragit upp priserna något i butikerna, men skillnaden mellan de importerade och de dyraste svenska är fortfarande stor. Ett kilopris på 400 kronor är inte ovanligt bland matkedjorna.

– Vi brukar skämtsamt glädja oss åt att stockholmare får betala mer för svenska kräftor. Ska man ha en rejäl fest kan det löna sig att åka till Östergötland och handla, säger Björn Tengelin.

I SvD:s test är inte den dyraste svenska kräftan bäst och ingen når upp till högsta betyg. Däremot hamnar en turkisk färsk kräfta överst på prispallen.

– Den var den bästa, riktigt god med härlig smak av krondill, tycker Monika Ahlberg.

Den matglada panelen är övertygad om att kräftskivan som tradition är här för att stanna. Där­emot kommer de röda augusti­favoriterna troligen aldrig att krypa in på restaurangmenyerna.

– Kräftor är en egen genre och kan inte mäta sig med andra skaldjur. Du ser inte en kräfta på en skaldjursplatå, det känns lite för mycket insjö. Kräftor handlar mer om fest och bra stämning än god mat. Och den speciella atmosfären är svår att skapa på en restaurang, säger Danyel Couet, kock och ­restaurangägare i Stockholm.

SvD:s kräfttest 2011

Färska turkiska jumbo

Ullmo, 199 kr/kg

Lite mindre snygg kräfta, men med fin smak av krondill. Högt betyg för både kött och spad. Möjligen lite tråkig i skalet och för lösa klor.
Bäst i testet.

Annons
Annons

Betyg: 5

Smålandskräftan

Färska, svenska

Pris: 299 kr/kg

Ljus kräfta med fin smak med bra skal. Bra sälta och storlek. Fin dillsmak och bra konsistens.

Betyg: 4

Engelska signalkräftor

Smålandskräftan, färska

Pris: 149 kr/kg

God smak, men köttet kunde vara lite fastare. Rund sötma och bra sälta. En helt okej kräfta.

Betyg: 4

Kinesiska stora vildfångade kräftor

Pandalus, frysta

Pris 95 kr/kg

Nästan overkligt röd kräfta, men inte så tokig i smaken och har bra konsistens. God sälta. Helt okej för den här typen av kräfta.

Betyg: 3

Annons
Annons

Jumbokräftor

Ica, frysta från Kina

Pris: 103 kr/kg

Liten röd kräfta med bra balans mellan sötma och sälta. Minus för kräftsmöret som inte smakar gott. Kräftorna i paketet har ojämn kvalitet.

Betyg: 3

Turkiska kräftor, jumbo

Lobster, frysta

179 kr/kg

En intetsägande kräfta. Ganska vek i smaken, men bra konsistens. För lite mat under det mjuka skalet. Känns som den är dåligt infryst.

Betyg: 2

Jumbokräftor

Ullmo, frysta från Kaukasus

Pris: 129 kr/kg

Smaklös, tråkig och känns snabbtinad. Torr och lös i köttet. Lätt att riva sig på det knottriga skalet. En okej kräfta, men inte mer.

Betyg: 2

Kräftkungen special

Pandalus, frysta från Kina

Pris: 129.90 kr/kg

Hu! Nästan lite parfymsmak. Typisk importkräfta utan krondillsmak. Hög sälta. Smaklös, men en snygg rackare.

Betyg: 2

Annons
Annons

Svenska signalkräftor

ABC Food, färska svenska

Pris: 399 kr/kg

Vacker kräfta med stora fina klor. Dyig, nästan konstig smak. Dålig sälta. Mycket saft men köttet i kräftstjärten löstes nästan upp.

Betyg: 2

Extra stora

Pandalus, frysta från Turkiet

199 kr/kg

Väldigt lös i skalet och det ger alltid tråkiga vibbar. Att den är jättestor känns inte som ett plus. Sötma saknas helt, smakar bara salt. Lös i köttet och utan dillsmak. Trist.

Betyg: 2

12 kräftor, Kina

Pris: 39.95 kr/500 gr

Svart och hårig kräfta som inte inbjuder till sörpling. Smakar inte mycket. Smöret får inte heller godkänt. Tråkig med viss eftersmak av dy.

Betyg: 2

Spanska kräftor

Lobster, frysta

Pris: 89 kr/kg

Liten röd snygging men sladdrig konsistens. Lätt dysmak och vattnig. Smakar burkkräfta. Tråkig!

Betyg: 1

Kräfttest med panelen Fredrik Eriksson, Monika Ahlberg (t.v), Liselotte Forslin. Foto: KARIN NILSSON

Panelen

Monika Ahlberg, tv-kock och kokbokförfattare

Danyel Couet, kock och delägare till F12-guppen bland annat F12, Grill, Kungsholmen och Villa Godthem ingår.

Liselott Forslin, SvD-medarbetare och kokboksförfattare

Fredrik Eriksson: kock, kokboksförfattare och krögare på Långbro Värdshus.

Vad kan du om kräftan?quiz.svd.se

Charlotte Delaryd

Annons