ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Juice är farligare än läsk

Fruktjuice är något de flesta betraktar som hälsosamt, men så är inte fallet. Det menar den amerikanske fetmaexperten Robert Lustig som kallar juice för ”ett gift”.

SvD
Publicerad
Annons
Foto: COLOURBOX

Fetmaexperten Robert Lustig, som tidigare i år utkom med boken Fat Chance: The Bitter Truth about Sugar, påstår till och med att 100 procent ren fruktjuice är sämre för hälsan än läsk. De sockerarter som förefaller vara de mest hälsosamma är oftast de värsta, menar Lustig som betraktar socker som den största anledningen till de stora problemen med övervikt i USA.

Till Lustigs fetmaklinik i San Francisco kom bland annat en åttaårig pojke som drabbats av högt blodtryck efter att ha druckit tre glas juice om dagen. Kliniken fick också in en sexårig pojke som var ”bredare än sin längd” – och när man undersökte hans matvanor fann man att han drack nästan fyra liter juice om dagen.

LÄS OCKSÅ:
Kolhydraträdsla får svenskarna att rata juice

Men nu dricker ju inte de flesta av oss så mycket juice – däremot pimplar vi i oss mer än vi borde göra. De senaste 30 åren har vår konsumtion av fruktos, sockerarten som finns i juice, mer än fördubblats. Idag betraktas drycken som en törstsläckare – förr såg man den mer som en ”vitaminshot”. Det vill säga något helt annat än dagens tvådeciliters juiceförpackningar avsedda för barn, där sockerinnehållet ligger på runt 17 gram – vilket motsvarar över fyra teskedar socker.

Det största problemet är enligt Lustig avsaknaden av fibrer i juice. Äter man ett äpple ”balanseras sockret av fibrerna vilket ger levern en chans att fullt ut omsätta det som kommer in”. Dricker man däremot en halvliter äppeljuice handlar det istället om ”en enorm energimängd rakt in i levern”. Smoothie är inte heller någon höjdare då ”fruktfibrerna ’slås sönder till flisor’ när de mixas”, säger han till Daily Telegraph.

SVD.SE

Annons