Frispråkig miljardär vill leda Österrike

Miljardär, utvandrare och med siktet inställt på Österrikes parlament. 80-årige Frank Stronach har skapat en och annan rubrik sedan han återvände till sitt forna hemland. Hans nygrundade parti Team Stronach lockar redan väljare, inte minst eftersom han vill lämna euron.

Publicerad
Frank Stronach grundade bildelsbolaget Magna International 1971.

Frank Stronach grundade bildelsbolaget Magna International 1971.

Foto: REUTERS
Annons

Det är inte vem som helst som nu flyttat tillbaka till Österrike, utan en av världens rikaste män. Nu hamnar Frank Stronach i och för sig bara på plats 1082 på tidningen Forbes lista över de mest förmögna, men den där förmögenheten uppgår till hela 1,2 miljarder dollar. Inte dåligt för en alpson som slutade skolan vid 14 års ålder och som styrde kosan mot Kanada 1954 med enbart 200 dollar på fickan. Där grundade han bildelsföretaget Magna International och började snabbt klättra på statusstegen.

Det är också med en touch av amerikansk accent i barndomens tyska som Stronach nu kommit tillbaka till vår sida av Atlanten. Med sitt parti Team Stronach bakom sig samlade han pressen på slottet Schönbrunn i Wien i förra veckan och sade att han ville leda Österrike efter valet nästa höst.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons