Analys

Andreas Cervenka:Därför skrämmer Borgs försiktighet

Andreas Cervenka

Att knåpa ihop en statsbudget i ett EU-land har de senaste åren varit en lika tacksam uppgift som att samla regnvatten i ett durkslag. Sveriges amorteringsgeneral Anders Borg är det lysande undantaget. Ändå är han kanske den finansminister i Europa som inger mest oro.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Att leva över sina tillgångar är ett beteende som provocerar många. Det har greker men också allt fler amerikaner fått känna av. Färska budgetsiffror för de senaste sex månaderna visar att den amerikanska staten just nu måste låna över 1 miljard kronor för att få intäkter och utgifter att gå ihop. Varje timme. Dygnet runt. Efter tre år på raken med denna förbluffande förbränningstakt fick till och med den internationella valutafonden IMF nog och gav i veckan amerikanerna en rejäl utskällning, om än inlindad i skonsam prognosrapportprosa.

Lika stor irritation tycks det väcka att ha nästan obegränsat med pengar, men vägra att göra av med dem. Tonläget är uppskruvat från både höger och vänster mot Anders Borg. Till och med allianskollegor anklagar nu öppet finansministern för att ha drabbats av en svår form av utgiftsfobi. Pengarna borde sättas i arbete istället för att läggas på hög. Och visst är det något som inte riktigt hänger ihop. Siffrorna över Sveriges statsfinanser, med snabb tillväxt, stora överskott och en statsskuld på väg mot rekordlåga 12,5 procent av BNP 2015 skulle platsa som manus till en mysig nordisk finansromkom. Men Borgs prat om vargflockar och vikten av att samla i ladorna inför bistra tider låter mer som en trailer för ett postapokalyptiskt epos. Anders Borg är som en miljardär som går runt i en kostym från Myrornas, får kallsvettningar av de höga priserna på Lidl och tillbringar nätterna med att smygsurfa på jakt efter robusta dieselgeneratorer och handböcker i överlevnad.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons