Analys

Jenny Maria Nilsson/:Polisen riskerar att bli tankepolis

När samhället måste hantera ökande extremism kan avgöranden om yttrandefrihet hamna hos polis och säkerhetstjänst, skriver Jenny Maria Nilsson apropå det inställda seminariet med bland annat Lars Vilks i Göteborg.

Jenny Maria Nilsson,
Publicerad
Annons

Alexander Bard, Lars Vilks, Sakine Madon och Peter Sunde – se där ett toppat lag – skulle vara panel på temat ”Vart är yttrandefriheten på väg?” torsdagen 5 mars i Göteborg i Folkets hus, men det ställdes in. (Vid gud, jag hade velat se minen hos den Säpo-anställde som tog emot meddelandet om tillställningen.) Lärarförbundet hade bokat årsmöte samtidigt och verkar betrakta Vilks som en levande drivmina. Anordnaren Ung Pirat söker nu ny lokal och ledarskribenten Sakine Madon skriver på sin Facebook: ”’Det känns inte kul’ sa Lärarförbundets medlemmar om att vistas i Folkets hus om Vilks skulle närvara. Kan meddela att det inte känns särskilt ’kul’ att leva i samhällen utan yttrandefrihet, heller.”

Ett inställt yttrandefrihetsseminarium är också ett yttrandefrihetsseminarium. För vad är det vi har här? Är det något nytt eller nygammalt som får fäste i vår tid? Något som bör kvävas i sin linda? Varje tid har sina extremister, oftast värre än våra, men det är som om en större nerv, en rädsla, smugit sig in och förstärkts sedan Hebdo-dåden och attacken mot kulturhuset i Köpenhamn. Vad står på spel?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons