ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Mats-Eric Nilsson:Modern lättöl håller hög nivå

Lättöl har länge setts som en gubbdryck på utdöende. Men nu visar nytänkande mikrobryggare att den gamla måltidsdrycken kan bli smakmässigt intressant.

Mats-Eric Nilsson
Publicerad
Annons

I slutet av 1970-talet gjorde jag som lokaltidningsreporter i Ludvika en artikelserie om alkoholismens fasor. Ämnet berörde mig starkt – särskilt mötet med den kämpande Putte hos Sällskapet Länkarna – och under intervjuarbetet tappade jag plötsligt själv helt lusten för att dricka.

Helt frivilligt gick jag alltså vid 25 års ålder och blev nykterist. Det uppfattades som rätt egendomligt, och under de sju år som denna period varade hade jag det tvivelaktiga nöjet att se det alkoholkittade svenska sällskapslivet från utsidan.

Till exempel på mammas 50-årsfest då min annars så belevade bordsdam var tydligt frustrerad över att ha blivit placerad bredvid en social outsider. En som inte kunde dricka som folk. Det var som att jag förstörde hennes kväll genom min provocerande avhållsamhet.

– Men varför? frågade hon upprepade gånger med samma oförstående blick.

Förhoppningsvis har dagens nykterister det något lättare. Kanske är toleransen mot ”avvikare” något större än för trettio år sedan. Och dessutom minskar ju faktiskt alkoholkonsumtionen bland vanligtvis trendsättande ungdomar, som nu sägs göra uppror mot föräldrarnas dryckeskultur.

Annons
Annons

Men om man då vill dra ned på alkoholen, vad ska man dricka till middagen? Många yngre tar en cola till biffen, vilket är uteslutet för mig. Söta drycker sänker min matupplevelse i stället för att höja den, och inte heller vatten är väl alltid så kul, även om det går an. För mig – och för många andra – är vinets syra eller ölets beska egentligen det perfekta ackompanjemanget.

Och det är här lättölet kommer in. Denna sinnrika nordiska skapelse som länge varit på dekis och sett ut att helt försvinna, upplever faktiskt en välförtjänt renässans.

De stora bryggeriernas produkter är väl i och för sig ungefär lika utslätade och lite sötaktiga som de alltid varit, och deras försök att göra helt alkoholfritt öl har ännu inte lett till något drickbart resultat.

Det är i stället, precis som när det gäller det starkare ölet, mikrobryggerierna som driver på den smakmässiga utvecklingen. Strömsholms Brygghus En riktig lättöl gör verkligen skäl för namnet och danska Mikkelers helt alkoholfria tar denna genre till en helt ny och betydligt högre nivå.

Annars är min lokala favorit Gamla Enskede Bryggeri, som är inrymt i deltidsbryggaren Robin Johnanders garage. Han bestämde sig för att försöka göra ett smakrikt och fylligt lättöl när hans fru Vera var gravid och var hänvisad till det gängse blaskiga sortimentet av alkoholsvagt öl.

I dag finns hans blommiga EPA, Enskede Pale Ale, både på finkrogar som Mathias Dahlgrens Matbaren och på hyllan i utvalda livsmedelsbutiker. Priset, som ligger i nivå med starköl, är förstås hutlöst för promillejägaren.

För den som i stället vill slippa ruset, men dricka gott, är det däremot en betydligt bättre affär.

Mats-Eric Nilsson är chefredaktör för matmagasinet Hunger och aktuell med boken ”Saltad nota”.

Annons