Sovjets attack mot tv-tornet: "Moskva sprider lögner"

Den sovjetiska attacken på tv-tornet i Vilnius för 25 år sedan är inte bara historia och ett led i Sovjets sönderfall. Den har också fått ny aktualitet efter Rysslands angrepp på Ukraina.

Moskvafinansierad propaganda gör gällande att det var litauer som sköt sina egna.

Publicerad
Sovjetisk stridsvagn framför tv-huset.

Sovjetisk stridsvagn framför tv-huset.

Foto: Kari Kuuka/TT
En av alla tusentals som stannade var gymnasieeleven Ruslanas Irzikevicius.  – Jag övervägde aldrig att lämna parlamentet. Jag var fullt beredd att dö för att försvara mitt land.

En av alla tusentals som stannade var gymnasieeleven Ruslanas Irzikevicius. – Jag övervägde aldrig att lämna parlamentet. Jag var fullt beredd att dö för att försvara mitt land.

Foto: Vidmantas Balkunas
Människor stoppar en sovjetisk stridsvagn utanför ett stort tryckeri i Vilnius 1991.

Människor stoppar en sovjetisk stridsvagn utanför ett stort tryckeri i Vilnius 1991.

Foto: Peter Andrews / TT
Annons

VILNIUS Det kunde ha blivit ett Ungern -56 eller ett Tjeckoslovakien -68. Men Vilnius den 13 januari 1991 ledde inte till en återgång till hårt sovjetstyre. Åtta månader senare, efter gammelkommunisternas misslyckade kupp i Moskva, upplöstes Sovjetunionen. Det var emellertid inget som de litauiska frihetskämparna kunde ana den där natten då allt stod på spel.

– Det handlade inte bara om Litauen, det handlade om hela Europas framtid. Vi visste inte vilken väg Sovjet skulle välja, säger Vytautas Landsbergis, 83, musikprofessorn som ledde landets kamp för självständighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons