Granskningsavgift väcker kritik

Folkets bio, Statens medieråd och Sveriges filmuthyrareförening - alla kritiserar de det förslag om hur film ska åldersklassificeras i framtiden som varit ute på remiss sedan i fjol. Förslaget innebär en stegvis förändring mot att filmbranschen övertar ansvaret för granskningen, bland annat genom att dagens avgiftssystem för åldersbestämningar ersätts med en administrativ avgift och en granskningsavgift för varje film.

TT
Publicerad
Annons

Folkets bio befarar att ett sådant system kommer att innebära kostnader som överstiger kulturföreningens vinster, skriver Dagens Nyheter. Sveriges filmuthyrareförening framhåller att förslaget missgynnar mindre distributörer och enligt Statens medieråd kommer systemet i praktiken att innebära ett tak för hur många ”smala” filmer som kan lämnas in till granskning varje år utan att det kostar för mycket.

ÂÂ- Vår uppfattning var att granskningen blir billigare totalt sett. Men det är bra med en remissrunda. Det är möjligt att man landar i någon typ av kompromiss, säger regeringens utredare Kristina Ahlinder till tidningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons