Reportage

Titta in på det nya Scenkonstmuseet

Här avtäcks en av alla teaterkostymer i samlingen.
Här avtäcks en av alla teaterkostymer i samlingen. Foto: Adam Wrafter

Den 11 februari öppnar Stockholms senaste museum, en fusion av Musikmuseet, Sveriges Teatermuseum och Marionettmuseet. SvD:s Lars Ring fick en exklusiv tjuvtitt in i det teatrala kaos som pågår på Sibyllegatan.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Det bakas igen på anrika Kronobageriet, den vita 1600-talsbyggnaden bredvid Dramaten. Det knådas en utställning. Musik- och teatermuseet stängdes 2014, men efter renovering uppstår nu det nya Scenkonstmuseet som kombinerar dess samlingar från Musikmuseet och Sveriges Teatermuseum med Marionettmuseets. Den nya museikonstruktionen har över 60 000 föremål – bara en bråkdel visas via den nya basutställningen som man planerar ska stå under sex år, men kompletteras av mer tillfälliga inslag.

Museichefen Daniel Wetterskog, som tidigare var chef för Musik- och teatermuseet, och utställningsansvariga kuratorn Clara Åhlvik (Tekniska museet, Röhsska med flera) guidar försiktigt genom det ännu stökiga utställningsbygget. Här blandas teater, dans, musik, marionetteater – och magi. Besökaren går först igenom en installation som Judiska teatern skänkt till verksamheten: ett landskap av enorma, ljussatta glasdroppar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons