”Fel medicin mot bostadsbristen”

Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna Sverige
Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna Sverige Foto: Magnus Glans, Maja Suslin/TT

De direktiv till utredaren som regeringen ger löser inte bostadsbristen. Snarare verkar det finnas en ideologisk underton i diskussionerna, skriver Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna Sverige, i en replik.

Publicerad
Annons

Regeringen tillsätter nu en utredning för att stärka hyresrättens ställning (29/7). Det är bra. Vi behöver verkligen värna om en boendeform som fyller så många goda syften, inte minst som ingång åt alla de som i dag inte har något eget boende. Men de direktiv som utredningen får leder inte till att det blir fler hyresrätter. Snarare tvärtom.
Den analys som regeringen gör runt bostadsbristen och dess betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling, tillväxt och välfärd är i stora delar korrekt och följer väl det flera olika oberoende aktörer tidigare sagt. Såväl svenska som internationella rapporter visar samma sak. Och just bristen på hyresrätter lyfts fram på flera olika håll, bland annat i regeringens egen långtidsutredning från i maj i år. Konsumentskydd och boendes trygghet är också relevanta parametrar för hyresrättens ställning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons