Krönika

Jenny Nordberg:Idag vägrar jag att vara rädd längre

Jenny Nordberg

WELCOME TO THE UNITED STATES OF AMERICA. Så står det ovanför rulltrappan när man kommer in mot passkontrollen på flygplatsen i New York. Varje gång jag läste välkomsthälsningen började tejpen rulla i mitt huvud: Är mitt visum fortfarande giltigt, eller kan jag ha skrivit något som har fått den amerikanska ambassaden i Stockholm att sätta en röd prick vid mitt namn i datorn? Vad säger jag när de börjar fråga om alla konstiga ställen jag har besökt? Kommer jag att hamna i det lilla förhörsrummet med gråtande muslimer igen?

Publicerad
Annons

Det är en sorts skräck. Hemma i garderoben i New York ligger fortfarande påminnelsen om en annan – skyddsmasken som jag tilldelades som reporter vid en amerikansk tidning. Tre delar som ska monteras ihop på olika vis, beroende på om det är ett kemiskt, biologiskt, eller någon annat typ av anfall. Hur detta blixtsnabbt skulle utrönas innan man tog för många andetag fick jag gå en omständlig och sedan länge bortglömd kurs i.

Störtlöjligt, eller hur? Men så var det. Jag var orolig för att hamna i en terrorattack och jag var riktigt rädd för de myndigheter som skulle skydda mig från att dö i en.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons