ReportageKriget mot IS
Konflikterna hotar att spränga Mellanöstern
Orienten betyder den plats där solen går upp. Detta Gryningsland, eller Mashriq på arabiska, befinner sig i ett skymningstillstånd.
I skumrasket begås illdåd av olika aktörer, inte bara IS. Ingen vet var det slutar när kartan ritas om.
I Mellanösterns skymningsland har jihadisterna i Islamiska staten (IS) kapat åt sig nära hälften av Syriens territorium och samtliga gränsövergångar mellan Syrien och Irak. En av de gränser som kolonialmakterna Frankrike och Storbritannien drog upp i Mellanöstern efter första världskriget ser därmed ut att vara historia. Det kan följas av fler geopolitiska omvälvningar.
Inte bara IS begår fasansfulla handlingar. Assadregimen i Damaskus har gjort sig skyldig till systematiska krigsförbrytelser sedan flera år tillbaka. I Irak vittnar sunniaraber om hur shiitisk milis, beväpnad av Bagdadregeringen, har begått svåra övergrepp. I detta skymningstillstånd riskerar allt fler att dödas för sin etnicitet eller trosriktning.
Högt uppsatta personer från Irak, Syrien och Arabiska halvön kan från skilda utgångspunkter ge uttryck för en djupt pessimistisk framtidssyn. Somliga jämför med 30-åriga kriget i Europa mellan katoliker och protestanter på 1600-talet och spår att det kommer att bli mycket mörkare i Mellanöstern innan det börjar ljusna igen.
Islamiska statens förmåga att erövra territorium har vi inte sett slutet på. Trots USA-ledda bombningar har de lyckats bygga upp embryot till en stat, skaffat sig lojala grupper i flera länder och tagit på sig terrordåd mot shiiter i Afghanistan, Jemen och Saudiarabien.