ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Reportage

I Moskva är framtiden grön

Moskva drömmer om stillsamt fiske, vildmarker och björkskog.
Moskva drömmer om stillsamt fiske, vildmarker och björkskog. Foto: Meganom

Den ryska huvudstaden håller på att få en grön ansiktslyftning. Moskva gör just nu en unik satsning på att skapa nya, spektakulära oaser i staden. Men det är nog ingen slump att politikerna investerar i parker, inte i gator och torg.

Ylva Frid
Uppdaterad
Publicerad

Ett tunt glastak välver sig över musikerna vid scenen i den nya symfonisalen. Ovanför avtecknar sig en mosaik av ryska naturlandskap framför Kremls röda murar. Stäppens trädlösa slätter breder ut sig framför de guldskimrande klostren i norr, taigans barrskogssilhuett skymmer fabrikerna på andra sidan floden, och tundrans sköra mossor och halvgräs sträcker sig bort mot Vasilijkatedralens lökkupoler. Myrmarkerna speglar klostren i sina mörka vattenblänk, och vintertid syns snötäckta katedraler inifrån en blommande äng, täckt av en välvd glashinna.

Om två år ska allt detta vara verklighet, alldeles intill Röda torget. Vid Zaryadye, ett av Moskvas äldsta områden kantat av kloster och gods från 1500-talet, i en tät skog av byggkranar byggs en park som med sin drömska vildmarksfuturism kommer att göra anspråk på rollen som stadens främsta signaturprojekt.

Laddar…