Analys

Lars Frick:Handelsbanken gör stark comeback

Handelsbanken gjorde en uppryckning i sista perioden och vände den svaga trenden i tredje kvartalet till ett bra resultat i fjärde. Vinstmotor för SHB, liksom övriga banker, har varit provisionsnettot.

Lars Frick
Publicerad
Annons

I tredje kvartalet 2006 presenterade Handelsbanken en rapport som var svagare än väntat på i stort sett samtliga punkter och det såg då ut som att 2006 skulle bli ett tämligen avslaget år, i bjärt kontrast mot övriga banker där det mesta pekat uppåt. Men Handelsbanken återfann formen och rundar av året i gott slag. Det innebär också en lättnad för aktien som repade nytt mod efter tisdagens inledande nedgång. Men trots bra siffror återstår en del frågetecken för banken och det mest besvärande är frånvaron av besked om hur banken ska hantera sin starka balansräkning.

Bankens kärnverksamhet, räntenettot, som står för ungefär hälften av intäkterna, var något sämre än väntat och där är Handelsbanken i gott sällskap av SEB och Swedbank som likaledes bommade förväntningarna på denna punkt. Och anledningen är densamma med marginalpress i utlåningen. Denna lär bestå av allt att döma då konkurrensen är hård om kunderna och med friare kapitaltäckningsregler ser det dessutom ut som att bankerna kan och kommer vilja låna ut än mer kommande år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons