Nu släpps hästarna loss

FRIA HÄSTAR. Att hästägares alltför ömma omsorger kan vara ett djurskyddsproblem börjar uppmärksammas allt mer. Många vågar inte släppa ut sina hästar av rädsla att de ska skada sig. Men från 1 augusti i år är det krav på att såväl ridskolehästar som dyrbara tävlingshästar ska få galoppera fritt i rasthagen.

Anna Asker
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Burhöns och grisar är befriade. Först nu är det hästarnas tur att släppas lösa. I de nya skärpta hästbestämmelserna som träder i kraft den 1 augusti i år får hästar inte stå uppbundna i spiltor mer än 16 timmar per dygn. Hästar ska också dagligen ges möjlighet att gå i rasthagar som är så stora att de kan skritta, trava och galoppera fritt.

– Mycket forskning om djurens beteende börjar med att man oroar sig för djurens välbefinnande, till exempel burhönsens. Synen på sällskapsdjuren har varit att vi älskar dem, vi tar väl hand om dem och de kostar mycket pengar – då kan de inte ha välfärdsproblem och då behöver vi inte beteendeforskning, säger Linda Keeling, professor i djurskydd vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons