SvD avslöjar: Operationer utreds på nytt

Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) säger till SvD att hon är beredd att ändra lagstiftningen om det krävs.
Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) säger till SvD att hon är beredd att ändra lagstiftningen om det krävs. Foto: TT

SvD kan avslöja att Statens medicinsk-etiska råd har inlett en utredning efter de uppmärksammade luftstrupsoperationerna. Samtidigt säger forskningsministern att hon är beredd att se över lagstiftningen.

Jani Sallinen
Publicerad
Annons

Forskning eller vård, eller kanske bådadera. Det är idag ett gränsland som utgör en gråzon, det har fallen med de kontroversiella transplantationerna av konstgjorda luftstrupar visat. Tre patienter i Sverige, ännu fler utomlands, har fått sina luftstrupar ersatta med en syntetisk variant som beklätts med deras egna stamceller, operationerna har letts av den KI-anställde gästprofessorn Paolo Macchiarini, något som SvD berättat om i ett flertal artiklar. I Sverige hävdar både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset att det handlat om livräddande vård, så kallad vitalindikation.

Men metoden har aldrig använts på människor tidigare, det har saknats lagenliga tillstånd och det har förekommit fusk i forskningsrapporteringen från transplantationerna. Flera myndigheter, däribland Vetenskapsrådet och Inspektionen för vård och omsorg, tolkar operationerna som forskning. Samma slutsats drog KI:s externe utredare Bengt Gerdin i maj. Ändå vidhåller de två myndighetsjättarna Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset att det var vård och ingenting annat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons