Krönika

Niklas Wiklund:Annat scenario om ryskt fartyg stoppats

Niklas Wiklund

Ute på Östersjön pågår sedan ett år tillbaka utläggning av 40 mil undervattenskabel mellan Litauen och Sverige inom ramen för projektet Nordbalt. Kabeln blir den första att knyta samman det baltiska och svenska kraftnätet och öppnar därmed upp elmarknaden för Baltikum.

Niklas Wiklund
Publicerad
Annons

I höstas öppnades i Klaipèda dessutom en LNG-terminal som innebär att man nu kan importera flytande gas via fartyg från andra länder. Hela 75 procent av Baltikums gasbehov kan nu tillgodoses vilket gör att Estland, Lettland och Litauen inte längre är beroende av den ryska gasen. Litauens president skrev vid invigningen av terminalen att: ”Ingen kommer någonsin att kunna använda gaspriser som utpressning mot oss, eller påverka den politiska eller ekonomiska situationen vad gäller energianvändning.”

Nästa steg blir således arbetet med kabelförbindelsen till Sverige som beräknas tas i drift vid årsskiftet. Men dessvärre har arbetet med utläggningen av kabeln hindrats av den ryska flottan vid minst fyra tillfällen under de senaste månaderna. Enligt uppgift har man gett order till de fartyg som arbetar med att övervaka kabeln att flytta på sig trots att de befunnit sig på internationellt vatten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons