Analytiker: Stora Enso döljer förlust

SvD Näringslivs granskning av Stora Enso har visat på en rad tveksamheter i bolagets affärer i Brasilien. Nu visar nya uppgifter att skogsjätten också vilseleder aktieägarna om kostnaderna för en bolagsaffär i USA. Aktiespararna kräver nu en oberoende granskning av affären.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Stora Ensos köp av amerikanska Consolidated Papers år 2000 har klassats som en av de sämsta affärerna någonsin i skogsindustribranschen. Stora Enso uppger själva att förlusterna i samband med affären uppgår till mellan 1,5 och 3 miljarder euro, motsvarande ungefär 13,5–27 miljarder kronor. Men det är en grov underskattning, menar flera av varandra oberoende bedömare som SvD Näringsliv har pratat med.

Enligt en analytiker har affären i själva verket kostat bolaget runt 5,5 miljarder euro, motsvarande nästan 50 miljarder kronor. En annan person med mycket god insyn i köpet av Consolidated Papers och försäljningen av samma bolag 2007, har beräknat kostnaden av köpet till runt 5 miljarder euro, motsvarande 45 miljarder kronor. Stora Ensos egna siffror ger källorna inte mycket för.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons