Drönare allt viktigare i framtidens krig

USA bygger både inom och utanför landets gränser nya baser för sin expanderade flotta av förarlösa flygplan, drönare. På hemmaplan finns redan ett 40-tal baser med Creech Air Force Base utanför Las Vegas i Nevadaöknen som en av de största. Där sitter drönarpiloter och styr MQ-9 Reapers – som kan ta åtta Hellfire-missiler eller två större bomber – och den mindre, mer vanliga Predator mot mål i Afghanistan och Pakistan. Män i korta skjortärmar, sittande i luftkonditionerade rum, prickar på 12000 kilometers avstånd in en misstänkt bil eller hus med misstänkta terrorister i annars oåtkomliga bergsbyar i Pakistan.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

En annan stor bas för drönare är spionorganisationen CIA:s högkvarter i Langley, Virginia. Därifrån styrdes exempelvis attacken mot Anwar al-Awlaki, en amerikan med klar koppling till terroristnätverket al-Qaida. Efter att president Barack Obama gett klartecken att döda al-Awlaki spårade CIA honom i sydöstra Jemen och avfyrade en missil från en Reaper. Två veckor senare dödades den 16-årige sonen Abdulrahman, född i Denver och också han amerikansk medborgare, på samma sätt.

Människorättsorganisationer har kritiserat att USA avrättar civila utan rättegång och utvecklingen av drönare har skapat en internationell diskussion om brott mot folkrätten. Det är också en ny krigföring som riskerar att ”sänka tröskeln” för ett land att starta krig: Det är billigare än stridsflyg och man behöver inte skicka in tusentals egna soldater för att slåss.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons