Nato lovar inget ingripande

Gravid eller inte? För Sveriges samarbete med Nato finns inget mellanting mellan att vara med eller inte med i alliansen. Ett Sverige utanför Nato kan inte räkna med att få hjälp vid ett angrepp.

Mikael Holmström
Publicerad
Annons

Det slog Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen entydigt fast när han framträdde inför Folk och försvars rikskon- ferens i Sälen. Frågorna till Nato-chefen präglades av den senaste tidens debatt om Sveriges ”en-veckas-försvar”. Den startade sedan ÖB Sverker Göranson i en SvD-intervju vid nyår sade att försvaret endast klarar att möta ett begränsat angrepp i en vecka och därefter måste få hjälp utifrån.

SvD-artikeln har också lästs av Fogh Rasmussen, men han ville inte uttala sig om svensk försvarsplanering. Att Sverige skulle angripas såg han först som hypotetiskt (som tidigare dansk statsminister sade han skämtsamt att angreppet i så fall skulle komma från Danmark). Därefter sade Fogh Rasmussen allvarligt att de allierade ”mycket ingående skulle diskutera” en begäran om hjälp men att Nato inte kan lova någonting.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons