”Högintensiv träning ger bättre resultat”

Under januari månad har det pågått en debatt kring intensiv träning. I korta drag har diskussionen handlat om att Jonas Colting, en av Sveriges bästa triatleter, anser att högintensiv träning är dålig och att lågintensiv träning är överlägsen på alla vis. Det låter i alla fall så i argumenten som förs fram, skriver fysioterapeuten Jacob Gudiol.

Jacob Gudiol
Publicerad
Annons

Att stora mängder lågintensiv träning är nödvändigt för att kunna bli en riktigt bra konditionsidrottare är det idag extremt få som ifrågasätter. Elitidrottare idag lägger omkring 80 procent av sin träningstid på lågintensiv träning (1). Det här tar också Colting upp i sin debattartikel. Men det som Colting inte verkar förstå är att inte alla vill bli konditionsidrottare på elitnivå. Eller han verkar i alla fall blanda ihop argumenten på den punkten.

Hur som helst så har det redan getts ett antal kommentarer på Coltings debattartikel och det har även publicerats två debattartiklar som svar men det jag tycker har saknats i både Coltings första debattartikel och i de svar som getts är en koppling till forskning. För givetvis finns det forskning på området som kan bidra med intressant information.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons