Japanska på fritiden – ja tack!

JAPAN ÄGER. Superkrafter inspirerade av mangafigurer är en självklar del av många svenska barns fantasivärld. De är uppväxta med japanska tv-spel, mangaböcker och animefilmer. Nästa steg är att lära sig japanska. På Medborgarskolan är de yngsta eleverna mellan 10 och 12 år.

Maria Carling
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Japanska tecknade figurer som Pokémon och Supermario har introducerat många barn till japansk populärkultur. Japanen Hayao Miyazakis filmer (Min granne Totoro med flera) är älskade av både barn och vuxna. Många svenska barn går igenom en period när de slukar mangaböcker, ser animefilmer och ritar teckningar med figurer som har mangafigurernas karakteristiskt stora ögon.

En del ungdomar har en fas när de är hängivna fans till japanska popgrupper. Att börja med någon kampsport kan vara ett annat sätt att koppla ihop sin fantasivärld av superkrafter med en sportgren. Ofta lockar filosofin bakom kampsporten och alla ritualer som omger den också. Lolitamodet (med bland annat korta vippiga kjolar) som sprider sig i väst har sitt ursprung i mangaserierna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons