Form och funktion i ett

Det finns designade objekt som står sig och som alltid är aktuella. I en serie artiklar riktar vi ljuset mot några av dessa . Denna vecka Børge Mogensens Spanish chair.

Helena Kaasik
Publicerad
Annons

Børge Mogensen är den danske formgivaren som inte bara tänkte form när han skapade möbler. De skulle naturligtvis vara vackra men också funktionella och tillgängliga för gemene man. Under sin utbildningstid, bland annat vid den Kungliga danska konstakademin, utvecklade han Kaare Klints idéer om hur proportioner och storlek påverkar formgivningen för bästa möjliga funktion, utan att ge avkall på de estetiska värdena. De flesta av hans möbler är starka karaktärer med enkla linjer.

En typisk Mogensenmöbel är den fåtöljliknade stolen Spanish chair som kom till efter en resa till Spanien i slutet av 1950-talet. Inspirationen hämtade han från en traditionell stol som härstammar från muslimsk kultur i Andalusien. Han moderniserade formen och skalade bort de utsnidade detaljerna. Stolens breda armstöd är tänkta som en praktisk avställningsyta för ett glas eller en kopp, samtidigt som de ger stolen sitt särpräglade uttryck. Stolen uppskattades redan när den lanserades för sitt eleganta uttryck och sina vackra material: ek och tjockt läder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons