Tibetanska protester sprider sig till västra Kina

PERSPEKTIV. Våldet i Kinas tibetanska områden har spridit sig långt utanför Lhasa och den autonoma regionen Tibets gränser. Det som rullar upp är en djupt rotad och komplicerad etnisk konflikt. Och den mediala bilden av upproren skiljer sig kraftigt mellan kinesiska och västerländska medier.

marcus haraldsson
Publicerad
Annons

China Daily, det kinesiska kommunistpartiets ledande engelskspråkiga tidning avslutar sin artikel om lördagens upplopp i Lhasa med historien om hur en rödklädd kinesisk flicka fångas in av den tibetanska mobben och misshandlas tills hon blöder från huvud och kropp. Livrädda kineser har gömt sig i sina butiker och berättar fruktansvärda historier från de tibetanska upploppen. Kinesisk tv visar hur tibetaner och munkar slår in rutor på kinesiska butiker och tänder eld på bilar. Kinesiska bloggare uttrycker sin vrede över tibetanernas otacksamhet för alla de pengar Kina pumpat in i Tibet för att hjälpa tibetanerna och undrar sarkastiskt om inte buddhismen förespråkar ickevåld snarare än våldsamma upplopp.

I västerländska medier publiceras intervjuer med Dalai Lama och rättighetsorganisationer som Free Tibet Campaign. Analytiker luftar sina farhågor om urskillningslöst kinesiskt dödande och det senaste dygnet har ett flertal regeringar, inklusive Storbritannien, USA, Indien och Frankrike uttryckt oro över utvecklingen och manat Kina att visa återhållsamhet i sina reaktioner mot de protesterande tibetanerna. Det höjs röster om bojkott av OS.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons