Recension

Piraterna vägrar gå på plankan

RÄTT TILL FRIHET Piraterna är mer än bara intresserade av film och musik, de drivs av en ideologisk övertygelse om fri informationsspridning och kultur. Sam Sundberg och Anders Rydell har skrivit en rafflande reportagebok om fildelning, skriver Nicklas Lundblad.

Publicerad
Annons

Den bok om fildelning som
Sam Sundberg och
Anders Rydell ger ut är en i god mening amerikansk sådan.
Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood beskriver ett rykande aktuellt fenomen, i berättelsens rafflande form, med hjältar, skurkar och en serie spännande strider mellan pirater och antipirater som alltid, ofrånkomligen, slutar på samma sätt: antipiraterna får se sina planer sjunka i kölvattnet av den tekniska utvecklingen. Samtidigt når de framgång efter framgång i lagstiftningsarbetet och nu, slutligen, i den episka rättegången mot Pirate Bay som svävar över boken som en ständigt närvarande aktualitetsande.

Men vem är det egentligen som spelar huvudrollen i dramat? Är det upphovsrätten eller tekniken? I Sundberg och Rydells skildring strålar mycket av berättelserna samman i den kommande rättegången och det avslutande, melankoliska stycket om hur piraterna visas ut från justitiedepartementet utan att få träffa justitieministern lämnar läsaren med en känsla av att det är i rättssystemet som berättelsen finner sin upplösning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons