Kultursvepet 27 november

Dagens Kultursvep gräver lite extra i konstvärlden. Vad sägs om en kyrka som fastnade i tullen, och världens mest lyckade gallerist? Dessutom sågar påven kapitalismen, och nya kampanjen #tackanej vill se färre män i paneldebatter.

Publicerad
Annons

Det är ingen socialistisk tankesmedja som kommit fram till att den nu rådande ekonomiska världsordningen, kapitalismen i nyliberal tappning, är ohållbar ur såväl etiskt som vetenskapligt perspektiv, utan påve Franciskus, Jorge Mario Bergoglio själv.

Så väl
Washington Post som
The Atlantic citerar ur påvens
”Evangeli Gaudium” från 24 november där han kraftigt fördömer ökande inkomstojämlikheter. Det rör sig om en så kallad apostolisk exhortation, en skrivelse som uppmuntrar, men inte påbjuder, en viss aktivitet – där påven dömer ut teorin att ekonomisk tillväxt i en fri marknad skulle skapa ett ökat välstånd för alla, även de längst ner på inkomstskalan, som helt ovetenskaplig: ”Så kallade
”trickle-down economics” är uttryck för ”en primitiv och naiv tillit till dem som har den ekonomiska makten” och en ”sakral tilltro till det rådande ekonomiska systemet”. ”Människor betraktas som konsumtionsvaror som kan användas och sedan kastas. Vi har skapat en slit och släng-kultur som nu sprider sig”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons