Kulturvandalism slår mot folks identitet

En hel värld upprörs av bilder som visar hur IS-anhängare går bärsärkagång i museet i Mosul och skövlar fornminnen i Nimrud. Att skända motståndarens kulturarv, vandalisera symboliskt viktiga platser och utplåna spår av mångkultur är ett vanligt inslag i konflikter.

Publicerad
Bron i Mostar
Den raserade bron i Mostar blev en symbol för det oförsonliga kriget på Balkan. Bron, ritad av en ottomansk arkitekt på 1500-talet, hade varit stadens stolthet. Bron hade förenat stadens två delar, och blivit en länk mellan muslimskt och kristet. Den hade också representerat Bosniens brokiga historia. Men eftersom bron var byggd under det turkiska styret på 1500-talet kunde den ses som en symbol för det muslimska folket. 
I striderna mellan stadens muslimer och katolska kroater sköts bron sönder av kroatiska styrkor 1993. 
I dag är bron återuppbyggd, med finansiering från bland andra Världsbanken, Unesco och Kroatien.

Bron i Mostar Den raserade bron i Mostar blev en symbol för det oförsonliga kriget på Balkan. Bron, ritad av en ottomansk arkitekt på 1500-talet, hade varit stadens stolthet. Bron hade förenat stadens två delar, och blivit en länk mellan muslimskt och kristet. Den hade också representerat Bosniens brokiga historia. Men eftersom bron var byggd under det turkiska styret på 1500-talet kunde den ses som en symbol för det muslimska folket. I striderna mellan stadens muslimer och katolska kroater sköts bron sönder av kroatiska styrkor 1993. I dag är bron återuppbyggd, med finansiering från bland andra Världsbanken, Unesco och Kroatien.

Buddhastatyerna i Bamiandalen
2001 sprängde talibaner två gigantiska Buddhastatyer i Bamiandalen i Afghanistan. Statyerna var uthuggna ur klippväggen på 500-talet. Enligt talibanerna, som genomförde en kampanj för att rensa Afghanistan på förislamiska inslag, var de ett uttryck för avgudadyrkan. 
Bamiandalen låg längs Sidenvägen mellan Kina och Europa och var en gång en betydande buddhistisk samlingspunkt där munkar levde i grottor. 
Efter att statyerna förstörts pågick länge diskussioner om att återuppföra dem. Till slut valde FN-organet Unesco att inte stödja en rekonstruktion.

Buddhastatyerna i Bamiandalen 2001 sprängde talibaner två gigantiska Buddhastatyer i Bamiandalen i Afghanistan. Statyerna var uthuggna ur klippväggen på 500-talet. Enligt talibanerna, som genomförde en kampanj för att rensa Afghanistan på förislamiska inslag, var de ett uttryck för avgudadyrkan. Bamiandalen låg längs Sidenvägen mellan Kina och Europa och var en gång en betydande buddhistisk samlingspunkt där munkar levde i grottor. Efter att statyerna förstörts pågick länge diskussioner om att återuppföra dem. Till slut valde FN-organet Unesco att inte stödja en rekonstruktion.

Foto: ETSURO KONDO OCH OSAMU SEMBA/AP
Nazisternas plundringar
Kulturen, och utrensning av misshaglig kultur, var central i den nazistiska ideologin. Det som ansågs strida mot den rena kulturen skulle bort. Ett av historiens mest kända bokbål ägde rum utanför Berlinoperan den 10 maj 1933. Judisk, pacifistisk och annan för nazisterna misshaglig litteratur lades på bålet. 
Nazisterna ägnade sig också åt omfattande konstplundring och kulturförstöring i sin krigföring; de plundrade museer, attackerade monument och stal antikviteter.

Nazisternas plundringar Kulturen, och utrensning av misshaglig kultur, var central i den nazistiska ideologin. Det som ansågs strida mot den rena kulturen skulle bort. Ett av historiens mest kända bokbål ägde rum utanför Berlinoperan den 10 maj 1933. Judisk, pacifistisk och annan för nazisterna misshaglig litteratur lades på bålet. Nazisterna ägnade sig också åt omfattande konstplundring och kulturförstöring i sin krigföring; de plundrade museer, attackerade monument och stal antikviteter.

Foto: TT
Maos kulturrevolution
Under kulturrevolutionen i Kina - som var en maktkamp inom det kinesiska kommunistpartiet - förstördes enorma mängder kulturskatter. De så kallade rödgardisterna gav sig på allt från tempel till skulpturer och böcker. 
Gamla traditioner och så kallad borgerlig kultur skulle bort. Maos unga anhängare, rödgardisterna, ville utplåna historien och visa att maoismen var det enda det kinesiska folket behövde. 
En del av det som förstördes under kulturrevolutionen 1966–76 har nu återuppbyggts.

Maos kulturrevolution Under kulturrevolutionen i Kina - som var en maktkamp inom det kinesiska kommunistpartiet - förstördes enorma mängder kulturskatter. De så kallade rödgardisterna gav sig på allt från tempel till skulpturer och böcker. Gamla traditioner och så kallad borgerlig kultur skulle bort. Maos unga anhängare, rödgardisterna, ville utplåna historien och visa att maoismen var det enda det kinesiska folket behövde. En del av det som förstördes under kulturrevolutionen 1966–76 har nu återuppbyggts.

Foto: AOP
Nationalbiblioteket i Sarajevo
Kulturförstörelse användes systematiskt under Balkankriget. I Sarajevo totalförstördes Nationalbiblioteket, sedan det träffats av serbiska granater i augusti 1992. 
Byggnaden i morisk stil - en stil som hämtat inspiration från den islamiska världen - rymde unika böcker och manuskript.
Uppemot två miljoner böcker, manuskript, kartor och bilder och historiska dokument brann upp i eldsvådan. I dag är Nationalbiblioteket återuppbyggt, efter en noggrann och tidsödande rekonstruktion.

Nationalbiblioteket i Sarajevo Kulturförstörelse användes systematiskt under Balkankriget. I Sarajevo totalförstördes Nationalbiblioteket, sedan det träffats av serbiska granater i augusti 1992. Byggnaden i morisk stil - en stil som hämtat inspiration från den islamiska världen - rymde unika böcker och manuskript. Uppemot två miljoner böcker, manuskript, kartor och bilder och historiska dokument brann upp i eldsvådan. I dag är Nationalbiblioteket återuppbyggt, efter en noggrann och tidsödande rekonstruktion.

Foto: HIDAJET DELIC/AP
Biblioteket i Timbuktu
När islamistiska rebeller 2012 erövrade Timbuktu, i Mali, förstörde de helgongravar och mausoleer. Även Ahmed Baba-biblioteket, med historiska dokument från 1200-talet och framåt, attackerades. Böcker och dokument brändes upp. 
Personalen, som förutsåg attacken, lyckades dock rädda mängder av dokument. När staden intogs av rebellerna började en vakt vid biblioteket att smuggla ut skrifter nattetid. Mannen, en 72-årig analfabet, drog skrifterna på en grönsakskärra genom staden. Säckarna med skrifter om bland annat teologi, geografi och astronomi kunde sedan transporteras vidare till huvudstaden Bamako.

Biblioteket i Timbuktu När islamistiska rebeller 2012 erövrade Timbuktu, i Mali, förstörde de helgongravar och mausoleer. Även Ahmed Baba-biblioteket, med historiska dokument från 1200-talet och framåt, attackerades. Böcker och dokument brändes upp. Personalen, som förutsåg attacken, lyckades dock rädda mängder av dokument. När staden intogs av rebellerna började en vakt vid biblioteket att smuggla ut skrifter nattetid. Mannen, en 72-årig analfabet, drog skrifterna på en grönsakskärra genom staden. Säckarna med skrifter om bland annat teologi, geografi och astronomi kunde sedan transporteras vidare till huvudstaden Bamako.

Foto: BEN CURTIS/AP
IS kulturvandalism i Irak
I februari 2015 sprids filmklipp som visar hur IS-anhängare går bärsärkagång på Ninevemuseet i irakiska Mosul. De krossar tusenåriga statyer, och påstår att attacken riktar sig mot avgudabilder. 
I mars kommer uppgifter om att IS börjat skövla den antika assyriska staden Nimrud, ett världsarv vid staden Tigris sydost om Mosul. Extremistgruppen ska också ha börjat förstöra och plundra det 2 800 år gamla assyriska fornminnet Dur-Sharrukin. 
För IS-anhängarna handlar kulturvandalism bland annat om att sprida terror och visa upp att de är oförsonliga. För IS är handel med plundrade kulturskatter dessutom en viktig inkomstkälla.

IS kulturvandalism i Irak I februari 2015 sprids filmklipp som visar hur IS-anhängare går bärsärkagång på Ninevemuseet i irakiska Mosul. De krossar tusenåriga statyer, och påstår att attacken riktar sig mot avgudabilder. I mars kommer uppgifter om att IS börjat skövla den antika assyriska staden Nimrud, ett världsarv vid staden Tigris sydost om Mosul. Extremistgruppen ska också ha börjat förstöra och plundra det 2 800 år gamla assyriska fornminnet Dur-Sharrukin. För IS-anhängarna handlar kulturvandalism bland annat om att sprida terror och visa upp att de är oförsonliga. För IS är handel med plundrade kulturskatter dessutom en viktig inkomstkälla.

Foto: AP
Annons

Kulturen lever ofta farligt i konflikter. Genom att ge sig på kulturarvet kan man beröva människor deras historia, stolthet och identitet. Kulturvandalism kan också användas för att elda på motsättningar och skapa medial uppmärksamhet.

Den senaste tiden har vi sett bilder av hur IS-anhängare krossar tusenåriga statyer i norra Irak. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har talat om ”en attack på mänskligheten”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons