Mitt på det skotska höglandet finns en prunkande lustgård

Egentligen ska det inte gå. Men i skotska höglandet finns en prunkande lustgård där goda och näringsrika jättegrönsaker växer, helt befriade från giftiga bekämpningsmedel. Allt som tillförs jorden är rockdust: ett fint, mineralrikt stendamm.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Det är svårt att tänka sig ett mer kargt och ogästvänligt landskap än det som breder ut sig längs vägen som ringlar från Pitlochry, genom dalen Glen Brerachan och upp mot den avfolkade byn Enochdhu här i de inre delarna av det skotska höglandet.
Endast några betande får trotsar kylan på de magra slänterna av bergen Ben Vrackie och Creag Dhubh.
Redan för 50 år sedan gav de sista jordbrukarna upp. Flyttlassen gick söderut till industrijobben i Glasgow, men några stannade kvar och öppnade hotell för forellfiskare och bergsvand-rare i Pitlochry vid huvudvägen mellan Edinburgh och Inverness.
– Folk skrattade åt oss när vi berättade att vi skulle odla grönsaker här uppe på bergssluttningen, säger Cameron Thomson.
– Det gör de inte längre.
För nio år sedan fick han och hustrun Moira tillgång till tre hektar mark här uppe där jordarna var hopplöst sura och urlakade på närande mineraler. På den luggslitna Straloch farm nära Enochdhu öppnade de utan ekonomisk uppbackning försöksodlingen, SEER-center. SEER står för Sustainable Ecological Earth Regeneration: uthållig, ekologisk jordförnyelse.
Här skulle de livnära sig och testa idén de fått några år tidigare: att fullständigt återmineralisera jorden till de halter som fanns efter förra istiden men som för länge sedan lakats ur av väder och vind.

Annons

Det som sedan hänt är svårt att ta in. Som en oas i öknen reser sig prunkande terassodlingar med friska och högresta blommor, fruktträd och grönsaker. Totalt försöksodlar det forna
lärar- och konstnärsparet från Dundee 45 olika grödor under ledning av experter som samarbetar med skotska naturvårdsverket.
Vi vandrar förundrade runt bland rader av gullök, blomkål, vitkål och kålrötter som alla är betydligt större än vad vi någonsin tidigare sett. Samma närmast groteska dimensioner har morötterna, palsternackorna och potatisen, och i växthusen är skörden av
tomater, gurkor och squash lika anmärkningsvärd. Ett åtta år gammalt körsbärsträd är stort som vore det 15. Till och med hallonen är välväxta.
– Förväxla inte detta med de monstergrönsaker som visas upp på shower, de är oätliga. Visst, våra är gigantiska, men de är mycket godare och mer näringsrika än de du köper i affären, säger Cameron Thomson.
Det mest egendomliga är att allt detta åstadkommits utan en enda kemikalie och minimalt med vatten. Allt som tillförts jorden är ett fint stendamm bestående av krossad basalt från två grustag norr om Dundee. Basalt är en vulkanisk bergart som är vanlig runt om på hela jordklotet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons