Recension

The informant!Färglös Damon i rätt roll

Nej, kvantitet och kvalitet går inte alltid hand i hand, men Steven Soderberghs bredd som regissör är imponerande även om inte alla hans projekt håller måttet.

Publicerad
Annons

Dramakomedin The informant! är hans tredje svenska biopremiär i år – efter de två biografiska eposen om Che Guevara – men fjärde om man räknar det experimentella dramat The Girlfriend experience som visades på Stockholms filmfestival. Samtidigt får man inte intrycket att filmer som The Informant! – eller för den delen Oceans Eleven – enbart handlar om att få in pengar så att han kan ägna sig åt att göra Tarkovskij-remakes; Soderbergh är en alldeles för skicklig regissör för den saken och även Hollywood-projekten har sitt bultande hjärta. Denna gång stavas det Matt Damon.

Visst har jag skrivit det förut, men det tål att upprepas: Damon är sin generations minst karaktärsfulle Hollywoodskådespelare. Han har inte George Clooneys hakparti, Russell Crowes kroppsbehåring eller Jim Carreys töjbara komediantdrag. Men det har ibland sina fördelar att vara mannen utan tydliga fysiska egenskaper: vem skulle annars göra sociopater som Tom Ripley, agenter med utsuddat minne som Jason Bourne eller skrivbordsmördare som CIA-agenten i Innersta kretsen?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons