Djup humanitär kris väntar i Irak

Flyktingvågor böljar genom Irak som redan bågnar under ett massivt flyktingtryck. Nu varnas för humanitär kris och ökade flyktingströmmar. Konfidentiella FN-uppgifter talar om upptill en miljon nya flyktingar i norra Irak. En massflykt av irakier kan nå Europa och Sverige, och FN:s flyktingkommissarie säger till SvD att ”det är bra att vara beredd om det blir en utdragen konflikt”.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

Våldet och striderna i Irak befaras bli allt värre. Den militanta islamistiska rörelsen Isis har i rasande fart tagit kontroll över flera städer och fortsätter nu söderut mot Bagdad. Rapporter om horribla massakrer av skoningslösa Isismiliser kantar deras väg. Regeringen förbereder motangrepp, medan USA och andra länder diskuterar flyganfall för att stoppa islamisterna.

Risken för ett regelrätt och långvarigt inbördeskrig i Irak är stor. I realiteten har Isis redan skapat en islamistisk stat i norra Irak och östra Syrien. Enligt FN-källor klassas nu säkerheten i Ninevaprovinsen som maximalt farlig, och FN har evakuerat 58 anställda från landet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons