Vaktombyte i terapifabriken

Från sömnproblem till schizofreni. Lösningen stavas kbt, kognitiv beteendeterapi. De tre bokstäverna nämns allt oftare. ”Kostnadsbesparande terapi”, fnyser kritikerna. Kommer kbt att sopa banan med den dominerande psykodynamiska terapin som har sin grund i Freuds teorier?

Publicerad
Maria Elmfeldt ritar en ”ångestkurva”. Den vita tavlan används flitigt hos de kbt-terapeuterna på Inside Team. Patienten ska få kunskap om tankar och beteenden.
Gruppterapeuter på Psykoterapisällskapet: Susanna Bergom Larsson, Eva Rosenlund och Pia Litzell-Berg. Att tillsammans nå insikt och vägar till förändring är deras specialitet.

Maria Elmfeldt ritar en ”ångestkurva”. Den vita tavlan används flitigt hos de kbt-terapeuterna på Inside Team. Patienten ska få kunskap om tankar och beteenden. Gruppterapeuter på Psykoterapisällskapet: Susanna Bergom Larsson, Eva Rosenlund och Pia Litzell-Berg. Att tillsammans nå insikt och vägar till förändring är deras specialitet.

Annons

Nja. Bruset kring kbt är större än dess faktiska existens ute i verkligheten än så länge. Antalet terapeuter som har gått igenom hela den fem år långa utbildningen och fått legitimation är endast 48 stycken, enligt Socialstyrelsen. Det råder en skriande brist på handledare till de betydligt fler terapeuter som har den kortare, den så kallade Steg 1-utbildningen i kbt.
Helt klart är dock det kan ske stora förändringar inom kort. Hela 67 procent av de legitimerade psykoterapeuterna är 55 år eller äldre. Frågan är snarast om antalet nyutbildade psykoterapeuter, oavsett inriktning, kommer att räcka till för att täcka behoven.

Kbt har fått rykte om sig att vara snabb, resultatinriktad och lätt att ta till sig. Den fokuserar på problemlösning i nuet i stället för analyser av barndomen. Metodens rötter går tillbaka till Pavlov och hans hundar, inte till Freuds teorier. Förändringen sker genom att patienten lär sig agera och tänka på nya sätt, inte genom att komma till insikt via samtal. Kritikerna översätter gärna kbt till ”kostnadsbesparande terapi” och menar att detta är en metod som passar vår tids dröm om snabba lösningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons