Psykolog: "En fara i att koppla allt till terrorism"

En 19-årig norsk medborgare knivmördade på onsdagen en kvinna i London. Först misstänktes terrorkopplingar men nu tror polisen att psykisk ohälsa ligger bakom.

Psykologen Lisa Clefberg menar att det finns en risk med förhastade slutsatser.

– Människor vill gärna se mönster i det som skrämmer och tenderar att dra paralleller till IS, men det kan spela sådana grupper i händerna.

Publicerad
Polis vid platsen där knivattacken vid Russel Square ägde rum.

Polis vid platsen där knivattacken vid Russel Square ägde rum.

Foto: AP
Annons

Paris, Nice, München, Saint-Etienne-du-Rouvray, London. Listan över europeiska städer där en eller flera gärningsmän skapat kaos och förödelse i sommar blir allt längre. I flertalet fall har det handlat om terrordåd med kopplingar till IS, men i andra om så kallade vansinnesdåd där gärningsmannen har en historia av psykisk ohälsa.

Vid 22.30-tiden på onsdagskvällen gick en 19-årig norsk medborgare med somalisk bakgrund beväpnad med kniv till attack mot människor på Russell Square i centrala London. En amerikansk turist i 60-årsåldern fick så svåra skador att hon avled. Fem andra människor från bland annat USA, Australien och Israel skadades, varav tre fortfarande vårdades på sjukhus på torsdagen. Den misstänkte gärningsmannen har sannolikt psykiska problem, rapporterar BBC och The Guardian med hänvisning till polisen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons