”Jag fick väldigt stort svängrum”

Tomas Alfredson gör succé på Venedigs filmfestival, där hans första engelska produktion Tinker, tailor, soldier, spy tillhör storfavoriterna. Jan Lumholdt har talat svenska med den hett eftersökte regissören.

Uppdaterad
Publicerad
Tomas Alfredsons film efter John le Carrés roman har mötts av jubel i Venedig där filmen fick världspremiär.  För SvD berättar regissören om de täta kontakterna med författaren, som också hyllat filmen offentligt.

Tomas Alfredsons film efter John le Carrés roman har mötts av jubel i Venedig där filmen fick världspremiär. För SvD berättar regissören om de täta kontakterna med författaren, som också hyllat filmen offentligt.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO/AP
Annons

Colin Firth har just hyllat Tinker, tailor, soldier, spy för att den utspelar sig i en mobiltelefonlös era. ”Det blir mycket svårare att lösa problem när man inte kan dra upp en nalle ur fickan”, sa Oscarvinnaren från The King's speech som inte kunde få en bättre film att fortsätta sin karriär med.

Jag ler och tänker på slutorden ”Detta hade aldrig hänt om de haft telefon” i Att angöra en brygga, en film som inte hade kunnat göras i dag. Jag ler igen när Tomas Alfredson dyker upp efter timmar av internationella intervjuer för att tala lite svenska. Han bär nämligen ett tvättäkta rekvisit från just den filmen – Tage Danielssons hornbågade glasögon. Eller nästan, i alla fall.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons