Analys

Torbjörn Isacson:Staten har tappat takten

Torbjörn Isacson

Två delstatliga jättar, Telia Sonera och Nordea, har åter försatt sig i förtroendekriser. Samma sak brukar helstatliga SJ och Vattenfall göra. Samtidigt lider bolagen av låga betyg från sina kunder. Det finns onekligen all anledning att ifrågasätta hur staten sköter sin ägarroll.

Publicerad
Annons

Många börsnoterade företag har länge styrts efter devisen att det enda som räknas är kortsiktiga vinster till aktieägarna. Det har i sin tur gett snabba pengar till företagsledningarna i form av bonusar och olika options- och aktieprogram. Men det kortsiktiga synsättet blir allt mer ifrågasatt.

På samma sätt kommer det att bli allt svårare att bara se aktieägarna när man väljer riktning för ett företag. Framför allt har de aktieägare som varit mest synliga och högljudda sällan varit kvar någon längre tid i bolagen. Effekten av att andra intressenter nonchalerats har därmed inte drabbat dem, utan de andra ägarna som suttit kvar med sina aktier. Bolag som fullständigt hamnar i otakt med kunder och samhället i övrigt får förr eller senare problem, såvida de inte har antingen en fullständigt unik produkt eller monopol. Och bolagen som en längre tid har en så unik produkt eller tjänst är synnerligen lätträknade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons