Trä i badrum vinner terräng

Ta i trä Känslan i äkta trä är svårslagen. Därför har det kommit flera varianter av badkar och tvättställ i trä, allt ifrån enkla kar för under 10 000 kronor till lyxvarianter för mer än tio gånger det priset.

Publicerad
Annons

Badrumsporslinet har fått en konkurrent från oväntat håll. På Hem- och villamässan i Göteborg blev det tydligt att träet på allvar letat sig in i våra våtutrymmen. Möbelsnickaren Anders Ölund är en av flera som hoppat på trenden att göra badkar, tvättställ och annan badrumsinredning i trä. Han använder alm, ett virke som är lämpligt för ändamålet och som han har god tillgång till.

– Och det har jag almsjukan att tacka för. Träden måste ändå fällas. Men innan de dör torkar veden inifrån utan att det blir några sprickor.
Anders Ölund kan köpa virket relativt billigt, inte minst för att det ofta innehåller spikar och andra främmande föremål. Almar är vanligt förekommande park- och alléträd som bland annat fått göra tjänst som staketstolpar på rot och på så sätt fått oönskat järnskrot i stammarna. Men det är inte billigt. Ett badkar från honom kostar hela 170 000 kronor medan tvättstället går på 10 000 kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons