Analys

Therese Larsson:”EU-nämnden enkel match för regeringen ”

EU-nämnden blev en enkel match för regeringen efter uppgörelsen med Socialdemokraterna om att Sverige kan gå med i europakten. Men fortfarande återstår flera frågor att lösa inför toppmötet på måndag, där Polen och Danmark blir Reinfeldts bästa bundsförvanter.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Det kom en släng av magsjuka mellan Fredrik Reinfeldt och EU-nämndens möte på fredagen. Nu spelade det i och för sig ingen större roll. Statsministern ersattes av sin statssekreterare, och efter att Socialdemokraterna redan tidigare gett regeringen grönt ljus att säga ja till svensk anslutning till den nya finanspakten, blev EU-nämnden ändå inte den rysare man först trott.

Allianspartierna och Socialdemokraterna är överens om villkoren för att Sverige ska säga ja till pakten. I den socialdemokratiska retoriken heter det att regeringen ändrat sig, men tre av de fyra punkter man enats om fanns med i alliansens förhandlingskrav redan tidigare. Nytt är en skrivelse om att det ska finnas ”tydliga garantier för respekten för arbetsmarknadens parter” om Sverige ska kunna gå med i pakten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons