ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

40 år av animerade klassiker

För många är Per Åhlin mest känd som tecknaren bakom Karl-Bertil Jonssons julafton, men Åhlins sekvenser i Hasse och Tages filmer revolutionerade svensk animation redan i slutet av 60-talet. Nu blickar Seriegalleriet tillbaka på animations­mästarens karriär, med över 40 år av klassiska filmbilder.

Erik Augustin Palm
Publicerad

Den paranoida dystopin Metropia lanseras i höst som Sveriges första animerade långfilm för vuxna, men det är en sanning med modifikation. Redan 1968 kom nämligen I huvet på en gammal gubbe, en långfilm med manus av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson – där merparten (50 av 77 minuter) består av Per Åhlins animation. Inför sitt retrospektiv på Seriegalleriet konstaterar Åhlin att animerad film nu äntligen börjar ses i rätt ljus:

–Vad jag kan förstå tar Metropia ett rejält kliv fram på den väg som alltid har varit självklar för mig; nämligen att animation visserligen är ett jättefint medium för barn, men att det också ska tänkas och göras animation för en mer vuxen publik. Det var inte Disney som inspirerade mig att göra animation, utan mer groteska och avancerade animationer från Polen, Tjeckoslovakien och Japan. Det är en grafisk stil som ligger mig närmare om hjärtat och som visar på poetiska, absurda världar.

Laddar…