Putin ruvar redan på sin hämnd

Den ryska tidningen Novaja Gazeta kan räkna med straff för att ha publicerat dokument om Putins planer för Ukraina. Stig Fredriksson konstaterar att redaktionen i Moskva nu behöver stöd från medieorganisationer i Sverige.

Publicerad
Annons

Än en gång har Novaja Gazeta och dess chefredaktör Dmitrij Muratov gett prov på stort mod i försvaret för yttrande- och pressfriheten i Ryssland. Många gånger under sin drygt 20-åriga historia har tidningen hotats av stängning, men på något egendomligt sätt ändå klarat sig. Frågan är hur det går den här gången, eftersom Novaja Gazeta nu har utmanat själva den högste beslutsfattaren, Vladimir Putin.

Det material som Novaja Gazeta har publicerat, ger en inblick i ett både cyniskt och målmedvetet ryskt agerande gentemot Ukraina. Jag kommer att tänka på vad Vladimir Putin sa till förre amerikanske presidenten George W Bush långt innan Ukrainakrisen blev ett inbördeskrig med ryskt deltagande. ”Du vet, George, Ukraina, det är inte något riktigt land”, sa Putin. Sedan dess har ju Ryssland visat att man anser sig ha rätt att göra vad man vill med Ukraina, för att förhindra att landet vänder sig till Europa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons