Superdelegaterna blir avgörande

WASHINGTON Det talas mycket om antal delegater, antal röster, antal delstater just nu i kampen mellan Hillary Clinton och Barack Obama.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

Hittills har över 33 miljoner väljare röstat i primärval och nomineringsmöten, från januari och fram till nu. Detta är en oerhörd ökning jämfört med tidigare valår, och visar att väljarkåren entusiasmerats både av intensiteten i kampanjen och av de bägge starka namnen.

Men det är drygt 4000 delegater som bestämmer vem som ska bli partiets kandidat och det sker vid konventet i Minneapolis de sista dagarna i augusti. Flertalet av de 3200 reguljära delegaterna är bundna av valresultatet i respektive delstat. Ytterligare 800 utgörs av s k superdelegater, i huvudsak kongressledamöter och partifunktionärer. De senare får rösta på vem de vill men enkäter tyder på att flertalet lutar åt att sälla sig till majoriteten bland de bundna delegaterna. Barack Obama har också kunnat locka till sig fler superdelegater de senaste veckorna, trots att Hillary Clinton gjort väl ifrån sig i flera stater och övertygat mer och mer som politiker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons