Nytt farligt utsläpp i Kina

Publicerad
Annons

Peking Ännu en miljöolycka har drabbat Kina. Den här gången har ett smältverk för zink släppt ut kadmium. Därmed har Kina drabbats av två miljöolyckor på kort tid.
I går blev det känt att ett stort smältverk för zink släppt ut mängder med kadmium i en flod i det ekonomiskt dynamiska södra Kina. Städer längs floden måste ta sitt vatten på annat håll eftersom den så kallade Norra floden fylldes med kadmiumutsläppet.
Myndigheterna körde i hast tankar med vatten till de utsatta samhällena.
Giftutsläppet är det andra som inträffat i en kinesisk flod inom några veckor. Det förra var i floden Songhua i norra Kina den 13 november, då 100 ton bensen flöt ut efter en explosion i en kemisk fabrik i Jilin.
I tisdags stängdes vattenintaget från Norra floden av i åtta timmar i halvmiljonstaden Shaogan i söder. Utsläppet hotar nu städer längre ner längs floden, rapporterar Guangzhous Dagblad.
Kina hämtar sig fortfarande efter utsläppet av bensen, som så småningom flöt vidare ut ur Songhua in i gränsfloden Amur.
I går kom giftet sakta närmare den ryska halvmiljonstaden Chabarovsk. Kinesiska och ryska arbetare slet dygnet runt med att bygga en damm uppströms för att hindra vattnet att nå fram.
Efter det andra utsläppet i södra Kina - när det skedde var inte omedelbart klart - steg kadmiumnivån till tio gånger den normala i Norra floden i den dynamiska sydprovinsen Guangdong, skriver Guangzhous Dagblad.
”Det har bekräftats att smältverket i Shaoguan olagligt släppte ut det kadmiumsmittade avloppsvattnet då maskinparken genomgick en kontroll”, skriver tidningen. En hotellreceptionist i Shaoguan sade i telefon att vattnet stängdes av i tisdags mellan nio och fem.

– Men det kom tillbaka efteråt.
tt-reuters

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons