Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Är du Sveriges bästa klädda man?

I veckan kommer några av värdens främsta street style-fotografer till Stockholm. Kanske för att plåta dig?

Text: Fabian Midby - 30 augusti 2017
Annons

Den 31 augusti kommer några av världens främsta streetstyle-fotografer till Stockholm. Längs med Jakobsbergsgatan ska stilsäkra skandinaviska män dokumenteras. Under sex timmar finns chansen att visa upp sig, och i slutet av dagen utses den bästa looken. Förstapriset är ett presentkort värt 10 000 kronor på Mood Stockholm.

Bland fotograferna finns välkända namn som Guerre, Robert Spangle och Jamie Ferguson. Bilderna publiceras i första numret av Scandinavian MAN Magazine. Vi fick en pratstund med chefredaktören Konrad Olsson.

Streetstyle-foto beskrivs ibland som en cirkus med påfåglar som gör allt för att bli fångade på bild. Stämmer det?
– Delvis. Jag som besöker mässan Pitti Uomo i Florens har sett levande bevis på beteendet. Det finns och kommer nog alltid finnas killar som spökar ut sig och clownar sig till vilken grad som helst för att få uppmärksamhet. Med det sagt får man inte glömma hur avgörande street style har varit för herrmodevärldens utveckling senaste 8-10 åren.

På vilket sätt då?
– Det finns en direkt korrelation mellan herrmodets uppgång och bloggar som The Sartorialist. Män har i alla tider sneglat på andra män när det kommer till deras egen stilutveckling. Vi är liksom inte beskaffade att inspireras av modejobb där allt är stajlat och arrangerat. Det hjälper oss inte i den dagliga akten att ta på sig kläder. Män är betydligt mer benägna att kolla på en kollega eller främmande kille på gatan än i ett magasin för inspiration.

Annons
Annons
Fångad av Sartorialist på herrmodemässan Pitti Uomo

Fångad av Sartorialist på herrmodemässan Pitti Uomo

När blev street style viktigare än catwalken?
– Det var när Sartorialist (Scott Schuman) började gå på Pitti Uomo. Han tog på sig att tillgängliggöra stilen. Det blev på en gång mycket mer handfast och lättare för män att översätta till sina egna klädval än vad ett reportage någonsin kunde. Går du in på herrmodebutiker i dag och frågar vilka bilder som kunderna visar upp som referens, är det nästan alltid en screenshot från en street style-blogg, inte ett uppslag i GQ.

Fångad av Sartorialist på herrmodemässan Pitti Uomo

Hur använder sig designers av modet som dokumenteras på gatan?
– Jag tror absolut att det påverkar men till vilken grad är jag osäker på. Där jag tydligt kan se en förändring är på moodboards hos designers jag besöker. Där finns i dag nästan alltid street style med i någon form. Sen är ju inte designerns uppgift att tolka vad som bärs på gatan. Som kreatör letar man efter nya uttryck, annars blir det rundgång.

Hur kommer street style att influera klassiska herrmodehus?
– Det har det till en stor grad redan gjort. Den tydligaste trenden inom herrmode är skräddat. Dokumentering av mer avslappnade kostymskärningar på gatan har gjort att märken som tidigare bara har sysslat med dyra, klassiska, made-to-measure-kostymer idag erbjuder ett ready-to-wear-koncept. Många av Savile Rows äldre skrädderier är typexempel.

Annons
Annons
Fotad av Guerre på Pitti

Fotad av Guerre på Pitti

Vem är din favorit bland street style-fotografer?
– De tre som jag flyger in till festivalen. Guerre, från New York.Robert Spangle, som är baserad i Los Angeles och sköter alla street style-reportage för GQ, och Jamie Ferguson från London, en expert på skräddat mode.

Hur blir man en framgångsrik street style-fotograf?
– Jag tror att det är viktigast att ha en bakgrund inom mode. Man måste kunna stil och vara bevandrad. Spangle är till exempel före detta lärling på Savile Row, Ferguson har jobbat som modefotograf och The Sartorialist sysslade med herrmode och hade showroom innan han började fotografera.

Vilken man är bäst klädd på modeveckorna?
– Andreas Weinås är ohyggligt välklädd. Men min personliga favorit är Alessandro Squarzi, som alltid lyckas kombinera skräddat med streetmode och workwear. Han har också en fallenhet för att bära vita jeans året runt, något jag själv gör.

Fotad av Guerre på Pitti
Annons