Analys

Lena Hennel:Reinfeldts förtroenderas en värre signal än rödgrönt övertag

Svenskarnas förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har hittills varit ett av regeringens starkaste kort. Att S-ledaren Stefan Löfven nu är i kapp honom kan vara en värre signal för alliansen än att de rödgröna fortfarande har ett övertag i opinionen.

Publicerad
Annons

Julhelgen 2011, nyåret 2012. I socialdemokratiska hem, över julsyltan och nyårshummern, fanns ett samtalsämne som dök upp oftare än andra: kaoset i partiet. Efter en lång rad fadäser under våren och hösten var förtroendet för partiledaren Håkan Juholt nere på noll. Det brast helt när S-ledaren någon vecka in på det nya året, på Folk och försvar i Sälen, beskyllde alliansen för att ha tagit hjälp av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas högsta ledning stängde in sig på partihögkvarteret för att övertala Håkan Juholt att avgå. Under den kaotiska jakten på hans efterträdare, som varade i fem dagar, var egenskapen stabilitet något av det man sökte efter. Man fann det hos en norrlänning med rötterna i det röda Ådalen; IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Förhoppningen var inte bara att han med sin trygga sävlighet skulle ena ett splittrat parti utan också att framtoningen skulle framstå som attraktiv för väljarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons