Tysk tv-romantik spirar i svensk skärgårdsmiljö

Tysk kärlek i svensk sommaridyll. Den tyska tv-serien Inga Lindström frossar inte bara i sockerljuv romantik utan även i ett nostalgiskt svärmeri efter den svenska Bullerbyn. Nu spelas ytterligare fem avsnitt av den tyska miljonpubliksucéen in i Södermanland.

Publicerad
Annons

Tyska, blonda skådespelare spelar svenskar som möter den stora kärleken bland rödtimrade stugor i ett somrigt skärgårdsparadis. Meningen är att publiken ska tro att det är dubbat till det egna språket, så ett ”hej” och ”hej då” skjuts in emellanåt för att höja trovärdigheten. Det tyska produktionsbolaget Bavaria Films är på Dalarö för att spela in ännu ett avsnitt av tv-serien Inga Lindström, som varje söndagskväll följs av åtta miljoner romanstörstande tyskar på bästa sändningstid. Inga Lindström själv förekommer inte som rollfigur, utan är författarens pseudonym som också har fått ge namn till hela serien. Sverige-exotismen i tv-avsnitten yttrar sig inte bara i en orgie i oändligt vackra landskap, utan det vältras även i lidelse av hjärtebiblioteksslag.
– Historierna är ganska orealistiska, som sagor, men det handlar om att ge publiken en bild av kärleken i en värld där allt är enklare. Vi vill skildra den dröm tittarna bär på, säger regissören John Delbridge.
Långt borta är alltså norénska familjedramer och svensk socialrealism, i stället visas Barbara Cartland på tyska och en sörgårdsidyll som finns i Astrid Lindgrens böcker; sommargrönt, orört, vackert och oskyldigt. En svensk skulle troligen inte känna igen sig, och det är inte heller meningen. Huvudsaken är att den tyska publiken, nästan uteslutande medelålders kvinnor, gör det.
– Det handlar om nostalgi och längtan efter bättre tider. Filmerna inger en fiktiv känsla av att hela Sverige är så här, säger John Delbridge.

Intrigen i varje avsnitt är enkel. En ung person, gärna en kvinna i karriären, flyr staden, som med sin stressiga livsstil står för det onda. På landsbygden, där det finns utrymme och tid för känslor, träffar hon sin kärlek, inte sällan en stilig godsägare. Det slutar förstås alltid lyckligt.
Åtta avsnitt av tv-serien har visats i Tyskland och nu är det dags att spela in fem nya. Det tolfte avsnittet, Fångad i kärlekens nät, spelas in av ett filmteam bestående av 45 personer på Dalarö medan deras kollegor är i Nyköping och filmar andra avsnitt.
Förmiddagens scen i Dalarös hamn skildrar huvudpersonerna Mattias och Paulas andra möte, men redan vid första ögonkastet dagen innan uppstod kärlek dem emellan. Hon är en fiskare – för övrigt boende i en stor grosshandlarvilla vid vattnet – och han son till en fiskfabrikör. Den enda ormen i paradiset är Mattias mamma som motsätter sig relationen, men naturligtvis segrar kärleken och alla lever lyckliga därefter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons