ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krisen har nått den svenska exportindustrins ryggrad

Lastbilstillverkarens Volvo varsel i dag var väntat av aktiemarknaden. Med den lite säregna logik som är marknadens signum steg Volvoaktien något när beskedet om att bolaget vill avskeda 1400 anställda, varav omkring 1000 finns i Göteborg och Umeå medan 400 arbetar i belgiska Gent. Färre anställda innebär lägre kostnader och därmed ökade vinster, är resonemanget.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad

Fast den här gången är det inte fråga om några framåtriktade rationaliseringar som kan fylla på ägarnas plånböcker, nu handlar det om att snabbt anpassa produktionen till den snabbt vikande lastbilsmarknaden. Från att har arbetat mot en orderbok som tidvis för Volvos del motsvarade ett och ett halvt års produktion och för Renaults del innebar att man helt sonika stängde böckerna, har det gått ett halvår.

Den 24 oktober kommer Leif Johansson att berätta om resultatt för det tredje kvartalet och något om hur resten av året artar sig. Risken att det blir en ganska dyster tillställning är överhängande. Om kvartalsrapporten föregås av en regelrätt vinstvarning beror på hur aktiemarknaden utvecklas framöver. Man ska hålla i minnet att Volvos B-aktie hittills i år tappat 45 procent. Man kan tolka detta som att vinstvarningen redan är diskonterad av marknaden.

Laddar…