Analys

Anna-Lena Laurén:Perspektiv: Klassisk Stalinmetod ska tysta bloggare

Anna-Lena Laurén

I veckan dömdes ryska bloggaren Aleksej Navalnyjs bror till 3,5 års fängelse. Med domen tar Vladimir Putin till ett beprövat knep att kväsa potentiella hot, som tidigare praktiserats av föregångaren Josef Stalin.

Publicerad
Rysslands president Vladimir Putin.

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: TT
Annons

För ett drygt år sedan var superbloggaren Aleksej Navalnyj något av en messiasfigur i Ryssland. År 2013 utmanade han Kremlkandidaten Sergej Sobjanin i borgmästarvalet i Moskva och fick drygt 27 procent av rösterna, ett enastående resultat för en person som bojkottas av alla statliga medier. Hans image – en stilig familjefar med vacker hustru, en vass bloggare som kan de sociala medierna på sina fem fingrar och sist men inte minst en rysk nationalist – tilltalade flera olika samhällsklasser.

I flera år spelade Navalnyj ett livsfarligt spel då han i sin blogg systematiskt avslöjade mutkolvar inom de ryska myndigheterna. Imperiet slog mycket riktigt tillbaka och Navalnyj sitter sedan knappt ett år tillbaka i husarrest. Men det är först nu då brodern Oleg har dömts till 3,5 år i fängelse för att ha förskingrat pengar av Yves Rocher som Kreml verkligen har en hållhake på Navalnyj. (Det franska kosmetikaföretaget har inga krav på Oleg Navalnyj. Att åklagaren drev processen av politiska skäl är uppenbart.)

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons