ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Saft och vin en god sommarkombo

LÄSKANDE Lättdrucket hör sommaren till, vare sig det handlar om alkoholfria drycker eller vin. Varför inte blanda bägge. Här ger Mikael Mölstad sina bästa tips till hur du spetsar vin – med saft.

Mikael Mölstad
Publicerad
Foto: COLOURBOX

Min oskuld när det gäller att smaksätta vin blev jag av med på den legendariska restaurangen Primuer i Malmö. I köket stod den fantastiske danske grönsakskocken Erling Lauterbach. I matsalen härskade Thomas Trägårdh. En gentleman med osvikligt sinne för både service och dramatik.

Thomas hade tagit till sig det nyfranska köket i alla delar. Vid en stilig middag bjöd han gästerna på ett glas champagne före maten. Sympatiskt på alla sätt. Thomas gick sedan runt och skedade i en mangosorbet rätt ner i allas bubbel. Det höjdes ögonbryn.

Som ung och nyfiken smakade jag ändå på det hela: spännande och ganska gott. Men konstigt. Och var tog champagnen vägen? De vackra bubblorna och det gyllene vinet hade förvandlats till en ful sörja.

Senare testade jag det hela själv på några gäster. Men framgången uteblev – då också. Men jag har inte slutat blanda smaker i vin. Det är faktiskt både kul och uppskattat.

På sommaren har vi ju fantastisk saft. Tänk bara på hemgjord hallon- eller jordgubbssaft. Några centiliter i vinet och du har en garanterad succé på sommarverandan. Välj inte champagne utan ta ett vanligt vitt bubbel utan alltför mycket karaktär. Ett väl kylt vanligt vitt vin fungerar också bra. Undvik bara distinkta smaker och dofter. Inga ekade chardonnayer eller aromatiska gewürztraminer och torrontes.

Kombinationen vin och fruktsafter är fantastisk då de lyfter varandra. Både doft och smak blir intensivare tack vare sötma, alkohol och kolsyra. Har du tillgång till färska bär lägger du ett hallon eller en liten jordgubbe i glaset också.

Min favorit som smaksättare på sommarviner är fläderblomssaft. Det ger vinet en härlig blommig karaktär med extra kryddig syra från citronerna. Mer uppfriskande och mindre sött.

En riktig kir kan jag förstås inte hålla mig undan. Men då ska den vara gjord på klassisk cassis från Frankrike – djupt röd, lite krämig och med en intensiv svartvinbärsdoft. Jag blandar cassisen både i stilla vitt och bubblande vin. Originalet som fått namnet efter en borgmästare i Dijon på 1950-talet, Felix Kir, ska dock blandas på ett vin gjort på bourgognedruvan aligoté. Om du inte lyxar till det med en kir royal där champagne ersätter det stilla vinet.

En sak är säker. Med en god saft och ett bra kylskåp kan du bjuda bort ett och annat billigt boxvin. Ingen anar något. Men glöm inte att gömma lådan.