Recension

Resisting Hitler: Mildred Harnack and the Red OrchestraAmerikanen som Hitler lät avrätta

Elisabeth Braw
Publicerad
Annons

Mildred Harnack var unik. Hon var den enda amerikanska medborgaren som, på Hitlers direkta befallning, avrättades under Tredje riket. Hennes brott: hon hade spelat i vad som gått in i historien som Röda kapellet, Nazitysklands mest aktiva kommunistiska motståndsgrupp. Att hon spelade i det röda laget var också hennes stora misstag, för hennes landsmän ville inte vet något av henne efter kriget, och Tyskland hade fullt upp med sina egna motståndskämpar. I Resisting Hitler: Mildred Harnack and the Red Orchestra fyller den före detta CBS-producenten Shareen Blair Brysac luckan.
Tyskars skäl för att aktivt motverka Hitler var lika skiftande som de var - ja! - osjälviska. Den löst sammansatta Kreisau-kretsen, dit Claus von Stauffenberg hörde, gjorde det av gammaldags patriotism. Studenterna i Vita Rosen drevs av humanism. De ”röda musikanterna” har inte skänkts samma uppmärksamhet som sina vänner i motståndet, för deras motståndsverksamhet sammanföll med spionage för Sovjetunionen. När Brysac tar sig an en av gruppens ledande medlemmar har hon chansen att bringa klarhet i vad som motiverade Mildred Harnack, hennes tyske make Arvid Harnack och 106 andra kapellmusikanter att riskera sina liv.
Men hon gör det inte. Hennes biografi är i stället skildringen av en studentska från delstaten Wisconsin som gifter sig med en tysk och vid alldeles fel tillfälle flyttar med honom till hans hemland. Inte så att Harnacks liv var tråkigt. Mildred, som föddes 1902, arbetade sig på egen hand upp i Wisconsins omskrivna radikala intelligentia. Hon blev expert på amerikansk litteratur. Tillsammans med sin man, dubbeldoktorn Arvid Harnack genomlevde hon både Hitler och krig i Berlin.

Men det är för sin roll som Hitler-motståndare i Röda kapellet som Mildred Harnack förtjänar en egen post i historieböckerna, något som bokens titel avslöjar att författaren är medveten om. Ändå tar det henne 200 av bokens 400 sidor att ens nämna Röda kapellet. Innan hon gör det har hon hunnit med att kartlägga hur dottern till den amerikanske ambassadören i Berlin, Martha Dodd, sysselsatte sig med sin privat motståndsverksamhet där hon tack vare sina affärer med nazister och allierade tillika kunde ge de allierade hemlig information.
Men detta är på sin höjd en kuliss till Mildred Harnacks liv. Harnack doktorerade och undervisade i engelska på universitetet. Hon var en av Berlins mest prominenta amerikaner, tills hon vid krigets slut snart sagt var den enda. Hon var också kommunist. Sin övertygelse delade hon med sin make, som från 1935 av och till försåg den sovjetiska underrättelsetjänsten med information från sitt arbete på det tyska finansministeriet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons