ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Kamratföreningen Leviathan

Krävande psykoterapi i utanförskapets terräng

”The Leviathan Camaraderie” är en interaktiv performance som iscensätts i form av ett hemligt sällskap.
”The Leviathan Camaraderie” är en interaktiv performance som iscensätts i form av ett hemligt sällskap. Foto: Gustav Ågerstrand

Nej, SvD:s Ylva Lagercrantz Spindler kommer inte att ansöka om medlemskap i Kamratföreningen Leviathan. Men hon finner intressanta idéer i Poste Restantes nya performance om hur känslan av utanförskap i vårt samhälle kan leda till nya sektbildningar.

Ylva Lagercrantz Spindler
Publicerad

Vi är ett litet gäng på fem personer som ses utanför MDT (tidigare Moderna dansteatern) ute på Skeppsholmen. En svart minibuss ska ta oss vidare mot okända mål. Men det visar sig att chauffören inte riktigt hittar till destinationen. Hon ber därför en av oss att agera vägvisare. Men ingen har körkort utom jag som däremot lider av gps-dyslexi.

Om detta orosmoment är en del av performancegruppen Poste Restantes nya verk är svårt att bedöma, men resan in i oss själva börjar redan där, i en skranglig bil på väg ut mot Vällingby. Via högtalare får vi höra folk berätta varför de har valt att gå in i kamratföreningen Leviathan. Den gemensamma nämnaren visar sig vara känslan av utanförskap i vårt samhälle. Så utgår också denna performance liksom den första i diptyken, ”Vi vantrivs i kulturen”, från Sigmunds Freuds text med samma namn. Då fick vi sitta i ett konferensrum på Clarion hotel och bilda en bostadsrättsförening ihop och inom den bland annat starta en avsexualiserad swingerklubb.

Laddar…