Analys

Jan Blomgren:Gaddafis dagar räknade

Jan Blomgren

Överste Gaddafi har styrt Libyen i 41 år, men nu är hans dagar vid makten räknade. Samtidigt som rebellarméer avancerade från tre olika håll mot Tripoli har också motståndsgrupper tagit upp striden inne i huvudstaden. Risken är att slutstriden kommer att kräva de största offren under det sex månader långa kriget.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Efter månader av dödläge mellan Muammar Gaddafi och de rebeller som vill avsätta honom har det de senaste två veckorna skett en dramatisk förändring av den militära balansen. Gaddafi och hans kärntrupp har hittills suttit relativt säkra i Tripoli, men nu gungar marken även där för de styrande. Efter att rebellerna intagit flera strategiskt viktiga städer har uppenbarligen även rebellgrupper inne i huvudstaden återigen vågat göra öppet motstånd. Tv-kanalen Al Jazeera uppgav i går eftermiddag att tre bostadsområden var under rebellernas kontroll, däribland Mansura som ligger nära Gaddafis högkvarter i Tripoli.

Det är ingen tvekan om att Gaddafis dagar är räknade, frågan är hur länge han kommer att kämpa emot. Utåt sett håller regimen fortfarande en kompromisslös linje. Gaddafis son Saif al-Islam – som leder striderna – talade om att ”vi ger oss inte, det är omöjligt att vifta med en vit flagga”. Det gick i går så långt att nyhetsankaret Hala Misrati mitt under sändning i statlig libysk tv viftade med en pistol och hotade att skjuta dem som eventuellt försökte ta sig in.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons